ZA NAS UMETNIKE NEMA NIšTA LEPŠE OD SUSRETA S PUBLIKOM: Sedam predstava na Pozorišnom proleću
Foto: Stefan Trifunović

Neprilagođeni u klasici

ZA NAS UMETNIKE NEMA NIšTA LEPŠE OD SUSRETA S PUBLIKOM: Sedam predstava na Pozorišnom proleću

Pop kultura -

Četvrti festival Pozorišno proleće biće održan od 8. do 16. aprila u Šapcu, najavljeno je na konferenciji za novinare u Zvezdara teatru u Beogradu.

Zvanični program će obuhvatiti sedam predstava: "Balkanski špijun" Narodnog pozorišta u Beogradu, "Petrijin venac" Ateljea 212, "Korešpodencija" Zvezdara teatra, "Hronika palanačkog groblja" Kruševačkog pozorišta, "Ujka Vanja" JDP i dva naslova iz produkcije Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Narodnog pozorišta Sombor - "Veštice iz Salema" i "Tartif".

- Bilo je i nekoliko značajnih ostvarenja nastalih po delima savremenih dramskih pisaca, ali su se klasici jednostavno nametnuli kao tema ovogodišnje selekcije. Otuda i predlog da se ova selekcija naslovi "Neprilagođeni u klasici". Klasici to i jesu zato što su i u svom vremenu i ispred svog vremena, ali i zato što su buntovni, neprilagođeni - obrazložio je svoju selekciju Zoran Karajić.

foto: Dado Đilas

Poslednje večeri u čast nagrađenih biće odigrana predstava Narodnog pozorišta iz Niša "Limunacija", po tekstu Dušana Kovačevića.

Festival Pozorišno proleće organizuje se od 2016. godine kao manifestacija najreprezentativnijih produkcija institucionalnih pozorišta Srbije, a kriterijum za selekciju je visok umetnički nivo u svim segmentima pozorišnog čina. U umetničkom savetu festivala su Dušan Kovačević, predsednik, Mira Banjac, Vojislav Brajović, Nebojša Bradić, Nikita Milivojević, Svetislav Jovanov, Dragana Bošković, Svetislav Basara i Milena Bogavac, v. d. direktorka Šabačkog pozorišta.

- Skoro svaki grad danas već ima po festival. Pozorišta se trude da idu na te festivale, a najbitnije je što je selekcija Pozorišnog proleća sačinjena od klasika koji su davno igrani. Za nas umetnike nema ništa lepše od susreta s publikom. Najveće je to uzbuđenje, ali najkraće traje - rekao je Dušan Kovačević.

Kurir/ Foto: Stefan Trifunović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track