ČISTOKRVNA LIČANKA STOJI IZA UBICA MOG OCA, A I NJENA ŽIVOTNA PRIČA JE FILMSKA: Proterana je u Oluji, a evo šta nikad neće zaboraviti! Ovo je ispovest Nataše Drakulić
Foto: Youtube printscreen

sudbine

ČISTOKRVNA LIČANKA STOJI IZA UBICA MOG OCA, A I NJENA ŽIVOTNA PRIČA JE FILMSKA: Proterana je u Oluji, a evo šta nikad neće zaboraviti! Ovo je ispovest Nataše Drakulić

Pop kultura -

U biografiji Nataše Drakulić mogu se naći brojne pozorišne drame, telenovele, filmovi, ali je serija Ubice mog oca postala najveći hit, i svi se pitaju ko je glavni krivac ove krimi sage. Mnogi pak ne znaju da je i Drakulić, koja stoji i iza filma Zaspanka za vojnike, imala filmski život, doduše onaj težak, ratni. Ona je bila jedna od dece koje su bile žrtve "Oluje".

- Ja sam čistokrvna Ličanka, Bihać mi je rodni grad kao najbliže porodilište, ali sam ga oduvek volela još iz Ćopićevih Magarećih godina, čije dijaloge znam napamet i danas. Odrasla sam u gradiću koji se nekad zvao Titova Korenica, 15 kilometara od Plitvičkih jezera. Obožavala sam ta jezera, gradić, čitavo svoje detinjstvo i pamtim samo lepo do rata koji takođe pamtim. On je preokrenuo naše živote zauvek. U Srbiju sam došla sa "Olujom", bilo mi je 16 godina. Sećanja imam, slike iz detinjstva ne. "Oluja" počinje, imaš pet minuta da spakuješ život u jednu kesu, nemam slike iz detinjstva, sve materijalno mi je od tada nevažno. Kolona i dugi prašnjavi putevi kroz Bosnu, izbezumljeni ljudi, panika. Ja, koja ne znam šta je sa mojim roditeljima, koji su me u Donjem Lapcu, zbornom mestu kuda su se izvlačili ljudi iz Krajine, ugurali u auto rođaka, iako sam se opirala, idem prva…- priča ona u intervjuu za Faktor magazin.

Prepričava da je njen otac bio primoran da radi 3 posla kako bi obezbedio porodicu, a da je njeno samo bilo da uči i završava preostale razrede. Bio je kaže srećan i ponosan kada je diplomirala.

Natašin otac radio je tri posla da bi ona imala sve, i da najviše žali što ga nema sad kad može da mu vrati deo brige koju joj je pružio. Njeno je bilo da se školuje, završi dva preostala razreda gimnazije u Beogradu, posle toga i dva fakulteta. Seća se i oproštaja sa njim.

- Moj otac je iz Beograda ispraćen na naše mirno i idilično seosko groblje, grobovi bake i deke, njihovih predaka, dokazi postojanja koji su se ukrstili u meni i nastojim da budem dostojna njihovih života. Tamo je i manastir Krka, gde se osećam najuzvišenije na svetu i nikad neću prestati da dolazim dok sam živa.

Zaklela se, kaže tada, da se nikada ni na šta neće žaliti dok su njeni najbliži živi i zdravi.

Kao dete izbeglica, imala je samo jedne farmerke. Njih je sušila fenom jer je morala da ih nosi svakog dana. Ipak, kaže da je više od "Oluje" prepalo apsurdno bombardovanje Srbije 1999.

- Kada nakon toliko vremena opet čuješ sirenu, ideš u sklonište, to je mnogo teže.

Priča i o svojim zanimljivim angažmanima, kao kada je "uletala" hitno da pomognu u pisanju scenarija za hrvatske telenovele.

- To je sve deo posla, kao kad šef kuhinje započne pripremu jela, neće sigurno seckati sve sastojke, nego će se osloniti na svoje pomagače. Dobijete svoj deo posla i trudite se da ga uradite što bolje, nikad ne odstupajući od glavnog jela - dakle sve u meri u kojoj treba. Ja sam timski igrač i verujem da više glava misli bolje nego jedna. Da nije bilo te kolegijalne podrške, nista ne bih mogla sama, a najmanje da završim nešto što je neko drugi započeo.

Komentarisala je i rad sa Gagom Antonijevićem (serija Ubice, film Zaspanka), ali i sa drugim rediteljima:

- Gaga je sjajan saradnik koji besprekorno radi sa glumcima, sa njima provodi mnogo više vremena i kad mi kaže da se nešto treba njima prilagoditi, apsolutno mu verujem. Imala sam sreću da radim sa sjajnim i velikim rediteljima, kao sa Darkom Bajićem, sa kojim sam ipak radila najviše; kad saberem i studentske dane i reklame i razne epizode. Tu su Milan Nešković, Darko Kamarit, Jasmin Duraković, Nejc Levstik iz Slovenije...

Likovi iz Republike Srpske

U seriji "Ubice mog oca" uočeno je da Milanka (Ivana Dudić) na uniformi ima pločicu na kojoj piše prezime Drakulić što je stalno poigravanje ekipe, jer i jedan od glavnih likova nosi ime Predrag. Zanimljivo je da se tek sporadično saznaje da su Milanka i Mirko iz Semberije.

- U drugoj sezoni Ubica deo radnje se dešava u Banjaluci, a tamošnjeg inspektora Stojana igra moj veliki drug i brat Aleksandar Stojković Piksi. Jako sam bila srećna zbog te saradnje, jer Piksija poznajem godinama. Naši prostori su isprepleteni, ja se krećem svuda, tako da osmišljavanje još nekog novog lika iz tih krajeva ne bi bio izazov, već zadovoljstvo - kaže Drakulić.

(Kurir.rs/Faktor magazin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track