SVE SPREMNO ZA FESTIVAL IGRE! AJA JUNG: U vremenu mržnje i mraka, dajemo vam emocije!
Foto: Marina Lopičić

publici se predstavlja 11 zemalja

SVE SPREMNO ZA FESTIVAL IGRE! AJA JUNG: U vremenu mržnje i mraka, dajemo vam emocije!

Pop kultura -

Šesnaesto izdanje Beogradskog festivala igre održaće se pod sloganom "Emocije" od 22. marta do 12. aprila, a publici će se predstaviti ukupno 16 kompanija baleta i savremene igre iz 11 zemalja, sa 20 koreografskih komada i 25 solo nastupa i dueta.

foto: promo Festival igre

Trupe stižu iz Grenobla, Liona, Antverpena, Rima, Barselone, Frankfurta, Štutgarta, Seula, Filadelfije, Tel Aviva, Montreala, Nanta, Haga i Johanezburga, a glavni program festivala odvijaće se u Beogradu, Novom Sadu i Vršcu.

"Da nema toliko emocija, od osmeha do suza, od ljubavi do čistog inata, verovatno festivala ne bi ni bilo. Za 16. izdanje odlučili smo da odustanemo od klasičnog dizajna plakata s baletskim igračima, već smo se opredelili za jednu bočicu. Neverovatna je mržnja koja se zapatila i mrak koji je zavladao, a s druge strane stoji umetnost, koja uvek traga za lepim i to je njen najvažniji zadatak. Igra je jedna od najeteričnijih umetnosti. Ono što ona ostavlja kao trag, koji se ne može rečima opisati već mora osetiti, jeste emocija koja je svima potrebna u ovim vremenima. Mi vam nudimo njen koncentrat u ovoj bočici", rekla je Aja Jung, osnivačica i direktorka festivala.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je na konferenciji za novinare u Narodnoj skupštini podsetio da Beograd ima više festivala sa dugom tradicijom, ali i primetio da je BFI poseban, jer ga nije osnovao grad ni država, već jedna žena neverovatne energije, Aja Jung, koja je uspela da napravi respektabilnu evropsku manifestaciju.

Prisustvo šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija i ambasadora Belgije, Holandije, Francuske, Italije, Nemacke, SAD, Kanade i Izraela i njihova podrška BFI-u, prema rečima Vesića, pokazuje da možemo da sarađujemo sa svetom, da zajedno doprinosimo srpskoj kulturi i postignemo značajna dostignuća.

foto: promo Beogradski festival igre

Potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić i ambasadori zemalja iz kojih dolaze plesne kompanije, pohvalili su Beogradski festival igre uz ocenu da svake godine zahvaljujući njemu Beograd postaje svetski centar umetničke igre, pokazujući svu raznolikost igre, kreativnost i uvek ide korak dalje, a svojim 16. izdanjem pod sloganom "Emocije" poslaće još jednu važnu poruku.

Beogradski festival igre ugostiće trupu "Eastman" iz Antverpena, Holandski teatar igre iz Haga, mladu lionsku trupu "Tie Break", rimsku trupu "Spellbound", filadelfijsku kompaniju "BalletX", Grupu gospodina Serana, kompaniju "Batševa" iz Izraela i Drezden Frankfurt kompaniju, a svoje koreografije predstaviće i Pere Faura, Icik Galili, Dunja Jocić, Rašid Uramdan, Ambra Senatore, Mari Šuinar, Eun-Mi An, Dada Masilo.

Kurir.rs / Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track