ACA SELTIK ISKRENO O POLOŽAJU ROK MUZIČARA: Više nismo mejnstrim, ali borba za prave vrednosti ne prestaje!
Foto: Zorana Jevtic

ORTODOKS KELTS

ACA SELTIK ISKRENO O POLOŽAJU ROK MUZIČARA: Više nismo mejnstrim, ali borba za prave vrednosti ne prestaje!

Pop kultura -

Još uvek pod utiskom nedavnog boravka u Irskoj, frontmen benda Ortodoks Kelts Aleksandar Petrović - Aca Seltik priča o bendu nekad i sad, o nekoj novoj publici ali i onoj staroj koja dolazi na kancerte, kao i o posebnoj radosti kada ispred bine vide svoje fanove iz Dablina i Golveja i "Irce koji su se odomaćili ovde".

Kada je Ortodoks Kelts počinjao devedestih godina da svira, kako kaže, bili su "andergraund". "Mi smo grunuli u vreme kada je grunuo i "River Dance". Bili smo mi i "River Dance" i to je bio bum, ali opet ograničen. U međuvremenu se desio irski bum, prelazimo u mejnstrim, pojavljuje se još koji bend koji to svira krajem devedesetih i početkom 2000-tih i posle toga rokenrol opet ide u ilegalu i mi opet bivamo andergraund, bez obzira što mi zvučimo kao dobar rok bend, ali rok više nije mejnstrim", primećuje Petrović.

foto: Zorana Jevtic

Nova publika, kaže, reaguje na njihovu muziku na isti način, ali drugo pitanje je da li je njihov motiv dolaska na koncert isti.

"Sećam se kada smo mi počinjali, na koncert su nam dolazili ljudi koje je to zanimalo dubinski, o čemu se peva, zašto se peva. Moguće da danas, u poplavi svega i svačega, publika dođe zato što im je dobar provod, vesela muzika, ali bez znanja o čemu ja pevam. Naravno da ima onih hardkor fanova koji znaju reči koje i ja zaboravim, ali moguće je da se taj balans malo pomerio", rekao je Aca Seltik.

foto: Uroš Vojinović

Tradicionalno, bend Ortodoks Kelts održaće koncert 17. marta, na Dan Svetog Patrika, a njihovo 27. druženje s publikom, u Domu omladine Beograd, upotpuniće specijalni gosti Casidy's Brewery, dok će svako uz kupljenu ulaznicu dobiti strip.

"Moju generaciju su, što se tiče pop kulture, dobrim delom obeležila Bonelijeva strip izdanja. Zato za ovaj Dan Svetog Patrika, uz ulaznicu poklanjamo strip.

Neka samo jednog mladog čoveka time nateramo da se zainteresuje za strip, pa možemo reći da smo uspeli, jer borba za prave vrednosti mora biti neprekidna, pogotovo danas", kaže Petrović i najavljuje da će ovaj Dan Svetog Patrika biti "Zagorovski pravdoljubiv, Marti Misterijevski mistican, Mister Noovski šarmantan, Dilanovski zagonetan, Teks Vilerovski beskompromisan".

Povezivanje muzike i stripa, Kelti su počeli svojim poslednjim albumom Many Mouths Shut za koji je omot uradio poznati strip umetnik Valter Venturi, a zatim je Aca Seltik ovekovečen u epizodi "Zagora".

Kurir.rs / Tanjug / Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track