RAD SA STUDENTIMA

U PODRUMU MUZEJA PRIMENJENIH UMETNOSTI SVE JE IZVAN GRANICE: Mladi umetnici iz cele Srbije i iz Sarajeva suočili su se sa LIMITIMA i POBEDILI IH (KURIR TV)

Pop kultura -

U podrumu Muzeja primenjenih umetnosti u Beogradu, u galeriji "Žad" budući mladi umetnici pokušali su da pređu "granicu" i nađu rešenje nesklada prirode i društva, pogleda u prošlost i budućnost...

foto: Kurir

Naime, povodom projekta saradnje, umrežavanja i razmene iskustava između fakulteta arhitekture i dizajna - FPU Beograd, AF Beograd, FTN Novi Sad i GAF Niš, a ove godine gostujućeg fakulteta Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva, od 27. marta do 7. aprila održava se radionica pod nazivom "Izvan granica".

Studenti su, njih dvadesetak, uz pomoć profesora i asistenata, tražili i došli do rešenja kako, gde i na koji način da se ta granica pređe, pomeri za dobrobit čovečanstva.

foto: Kurir

Grupe su sastavljene tako da se u svakoj nalazi po student sa svakog fakulteta kako bi razmenili iskustva, naučili, iako se ne poznaju, da zajedno sarađuju.

foto: Kurir

Prva grupa se fokusirala na ideju da instalacijom prikaže granicu koju je čovek prekoračio - pogazio prirodu svojim delovanjem, tako što će podići svest o prirodi koja nas okružuje. Druga grupa se bazirala na fokusu (pažnji) ljudi.

foto: Kurir

Treća je za polaznu tačku uzela psihičku granicu koju čovek postavlja sam sebi. Postavljanjem dva ogledala i stvaranjem međuprostora kao imaginarne granice, pojedinac u odrazu vidi svoju prošlost, ali i budućnost, te je postavljen u položaj da bira da li će se vratiti u zonu komfora ili će preći u nepoznato.

Četvrta grupa je izabrala granicu znanja i neznanja kada su shvatili koliko zajednica u kojoj žive ne zna kako je nestala Narodna biblioteka u Drugom svetskom ratu, pa su svojom instalacijom pokušali dopreti do cele nacije "dimom".

foto: Kurir

Svi učesnici radionice oduševljeni su znanjem koji su stekli, iskustvom, ali i novim prijateljstvima, a gosti iz Sarajeva, studenti druge godine Akademije likovnih umjetnosti Medina Viteškić, Alem Ibrahimović i Marina Paštar oduševljeni su celim projektom, a iskustvo koje su stekli radom s kolegama sa drugih fakulteta će im biti od velike pomoći u daljem umetničkom stvaralaštvu.

foto: Kurir

"Bilo je ovo predivno iskustvo, naporno smo radili, ali nas je krajnji rezultat oduševio. Stekli smo nova sazanja, radili sa studentima iz drugih gradova, sa sasvim drugih smerova i bilo je divno. Ponovo ću aplicirati da i sledeće godine dođem i učestvujem u ovom projektu, obavezno", rekla je Medina, a sa njom su se složili i Marina i Alem.

Kurir.rs/Foto Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track