SAMO JE LAZAR RISTOVSKI DOVOLJNO LUD DA OTKOPA TUĐMANOV GROB! Vinko Brešan nakon premijere: On je redak glumac koji ima tugu na licu koja može da ispuni kadar!
Foto: promo

zanimljivo

SAMO JE LAZAR RISTOVSKI DOVOLJNO LUD DA OTKOPA TUĐMANOV GROB! Vinko Brešan nakon premijere: On je redak glumac koji ima tugu na licu koja može da ispuni kadar!

Pop kultura -

Film godine u Hrvatskoj "Koja je ovo država" stigao je i u domaće bioskope. Na premijeri u Kombank dvorani publici su se poklonili glumac Branko Cvejić i reditelj Vinko Brešan.

foto: promo

"U Beogradu se uvek osećam kao da sam došao kod svojih prijatelja. Radostan sam što ste uživali i drago mi je što vas je ova moja priča nasmejala", poručio je Brešan, pozdravljen ovacijama.

Nakon prethodne uspešne saradnje na filmu sa scenaristom Matom Matišićem, Brešan je odlučio da napravi još jednu komediju u kojoj se sve vrti oko dva kovčega - Franja Tuđmana i Slobodana Miloševića. "Došao sam Mati i rekao da bih rado radio film o beznađu. On mi je došao sa tri ideje - jedna je bila film o generalu koji sanja da se ubije, druga o ministru koji se sam zaključa u zatvorsku ćeliju i neće da izađe, a treća je da neko ukrade sanduke Tuđmana i Miloševića. Pitao me je koja mi se najviše sviđa, ja sam rekao hajde da radimo sve tri. I tako je nastao novi film", objašnjava reditelj za Kurir.

foto: promo

"Koja je ovo država" ima impresivnu glumačku postavu - Krešo Mikić, Nikša Butijer, Sebastijan Kavaca, Goran i Bojan Navojec, Goran Bogdan, Alma Prica i Ksenija Marinković, a jedna od glavnih uloga poverena je Lazaru Ristovskom.

"Lazar je veliki glumac, radili smo ranije na filmu "Sveštenikova deca". Još kad smo pisali scenario, znali smo da bi tu ulogu mogao da igra samo on. Lazar je dovoljno lud da mu može pasti na pamet ideja da iskopa Tuđmanov grob. Ristovski je redak glumac koji ima dovoljno godina da je uverljiv kao deda, a i snage da može da otvori grob i da ukrade kovčeg Franje Tuđmana, a opet ima onu tugu na licu čoveka koja može da ispuni kadar", ističe Brešan.

On već razmišlja o svom novom filmu, rimejku "Hamleta u selu Mrduša Donja", po tekstu svoga oca Iva: "Film je već snimio Krsto Papić. Međutim, rekao mi je i sam da ga je morao napraviti s previše kompromisa zbog cenzure u komunizmu. Mene lično zanima da napravim film koji neće imati te ograde i da povežem to vreme i ovo danas".

foto: promo

Na kraju razgovora reditelj ostaje zagonetan o tome hoće li u filmu, kao i u prethodnoj verziji, ulogu dobiti neki novi Ljubiša Samardžić i Milena Dravić. "Rano je za kasting. U Srbiji ima mnogo dobrih glumaca, ali ne smem da kažem sad njihova imena", kroz osmeh završava Brešan.

Ne vole ga desničari Odavno mi u Hrvatskoj lepe epitet jugonostalgičara

Brešana ne iznenađuju reakcije na film desničara u Hrvatskoj. - Odavno su me optužili da sam jugonostalgičar. Ne mogu mi to i drugi put uraditi - kaže reditelj.

foto: Profimedia

Kurir.rs / Ljubomir Radanov / Foto: promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track