NOĆ MUZEJA POD SLOGANOM SLOBODA! Osetite dašak hipi ere i kultnog Vudstoka! Saznajte o Barili, Mihizu, Tuluz-Lotreku...
Foto: promo

zanimljivo

NOĆ MUZEJA POD SLOGANOM SLOBODA! Osetite dašak hipi ere i kultnog Vudstoka! Saznajte o Barili, Mihizu, Tuluz-Lotreku...

Pop kultura -

Noć muzeja, 16. po redu, održaće se 18. maja pod sloganom "Sloboda" na više od 60 lokacija u Beogradu i širom Srbije, a posetioci će u periodu od 16 do 24 sata moći da uživaju u brojnim sadržajima koji se na različite načine bave slobodom i osvajanjem iste.

"Nakon velikih pobeda, dolazi sloboda i zato je okosnica Noći muzeja upravo to - osvajanje i upražnjavanje slobode umetničkog izražavanja. Nije tajna da je sloboda, kao stanje svesti, oduvek bila ideja vodilja i inspiracija umetničkog bunta. Na taj način su stege i zabrane, koje su često bile deo društvenih normi, postale kreativni ventil, a umetnost ogledalo društva", kažu iz organizacije.

foto: Zorana Jevtić

Posebno je zanimljiva tura "Neispričane priče", koja se organizuje u saradnji sa Viasat Historijem. U okviru nje posetioci će moći da osete dašak slobode hipi ere i kultnog Vudstoka, biće u prilici da se upoznaju s Beogradom iz vremena Kraljevine Jugoslavije, starim prestoničkim kafanama, da uživaju u duhu slobode koji je obojio beogradski noćni život 80-ih godina. Takođe, poigravanjem sujeverjima i običajima, posetioci Etnografskog muzeja moći će da istraže raskošni svet ogledala, ali i da preispitaju umetničke slobode na sceni Bitef teatra kroz različita vođenja.

foto: Wikipedia

Narodni muzej Šabac predstaviće se s izložbom "Kako smo se voleli", a u Narodnom muzeju Veliko Gradište biće otvorena izložba "Od Hadrijana do ponizne Sofije", dok će udruženje umetnika Plavo i zlatno iz Kruševca otvoriti izložbu "Murali kojih više nema", o muralima koje su naslikale učenice na zidu Gimanzije u Kruševcu, a koji su ubrzo i prekrečeni.

U selu Ruski Krstur biće otvorena vrata neobičnog zamka iz 1913. godine, a Galerija Milene Pavlović Barili u Užicu priprema izložbu "Milenina dvorska vizura". Nišlije će u Muzeju zdravstvene kulture biti u prilici da pogledaju čime su se pacijenti lečili u 19. i 20. veku, dok će u Irigu svoja vrata otvoriti rodna kuća glumca Borislava Mihajlovića Mihiza. KC "Laza Kostić" iz Sombora otvoriće izložbu posvećenu Anriju de Tuluz-Lotreku.

Kurir.rs / Foto: promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track