KO JE JOVICA STANIŠIĆ U SERIJI DRŽAVNI SLUŽBENIK, A KO SU LIKOVI IZ DB: Za jednog junaka inspiracija je bio Ledeni, a evo ko je Roćko...
Foto: Promo

teorije zavere

KO JE JOVICA STANIŠIĆ U SERIJI DRŽAVNI SLUŽBENIK, A KO SU LIKOVI IZ DB: Za jednog junaka inspiracija je bio Ledeni, a evo ko je Roćko...

Pop kultura -

Nova serija "Državni službenik", po scenariju Dimitrija Vojnova i u produkciji Predraga Gage Antonijevića, od početka emitovanja podigla je priličnu prašinu. Analogiju između događaja i likova u seriji i stvarnog života je neizbežna.

foto: Dragana Udovičić

Za lik kojeg tumači Žarko Laušević većina smatra da se radi o precrtanom Jovici Stanišiću, kojeg je pokojni Aleksandar Tijanić u svojim kolumnama zvao Dugouhi, jednom od najuticajnijih ljudi iz senke u Srbiji devedesetih godina u vreme vladavine Slobodana Miloševića.

foto: EPA, AP, Fonet, Profimedia

Stanišić je vodio srpsku tajnu službu između 1991. i 1998. godine. Njegovo kodno ime bilo je, priča se, Tuhač, prema najmlađem maršalu Sovjetskog Saveza Mihailu Nikolajeviču Tuhačevskom.

foto: Promo

I lik inspektora Marjanovića, kojeg tumači Tihomir Stanić, podseća na bivšeg načelnika UKP Rodoljuba Roćka Milovića, na šta posebno ukazuje prepoznatljivo obraćanje sa "munjo", koje se pripisuje Roćku, a ušlo je i u gradski sleng.

Autor ove serije Predrag Gaga Antonijević i pre emitovanja ostavio mogućnost za ove spekulacije:

- Nisam ja izmislio toplu vodu. U Americi imate serije o agentima CIA, a kod nas je DB najneistraženija i najzanimljivija tema. Naš narod se uvek pitao za koga komšija radi, ima li obračuna između tajnih službi... Moramo da kažemo da je sve fikcija (smeh). Gledaoci će prepoznati neke stvari iz života - izjavio je za Kurir Antonijević.

foto: Vladimir Šporčić

Izgleda da je još jedina misterija ko je lice s ožiljkom, koje tumači Nebojša Dugalić.

Seriju "Državni službenik" premijerno možete pratiti nedeljom na kanalu Superstar TV u 21 sat, i svake subote u istom terminu na Pinku.

foto: Branimir Milovanović, Promo

Kurir/Espreso.co.rs/Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track