SEKA SABLIĆ BRANI ČAST SRPSKE KINEMATOGRAFIJE U KANU! Dugačak spisak VIP gostiju i zvezda
Foto: Damir Dervišagić

Džarmuševom komedijom sa zombijima počeo festival

SEKA SABLIĆ BRANI ČAST SRPSKE KINEMATOGRAFIJE U KANU! Dugačak spisak VIP gostiju i zvezda

Pop kultura -

Premijerom komedije američkog reditelja Džima Džarmuša "Mrtvi ne umiru" sinoć je otvoren 72. Kanski festival.

Kan ne bi bio Kan bez slavnih i poznatih, te ako je prošlogodišnju selekciju karakterisalo odsustvo velikih imena sedme umetnosti, ove godine je tu čitava plejada. Počev od Španca Pedra Almodovara, s filmom "Bol i slava", priči o melanholičnom i depresivnom reditelju koga glumi Antonio Banderas, zatim Tarantinov poslednji film "Dogodilo se jednom... u Holivudu", koji je uspeo da završi nakon višenedeljne danonoćne montaže. On će u Kanu prikazati neku vrstu ljubavnog pisma Holivudu svog detinjstva, rok muzici s kraja šezdesetih i omaž filmskoj umetnosti sa ekipom proslavljenih glumaca - Leonardom Dikapriom, Bredom Pitom i Margot Robi. Među filmskim facama biće tu i Silvester Stalone, koji će svečano predstaviti "Ramba V".

foto: Promo

Tu su i muzičari Igi Pop, Tom Vejts i Bono Voks, kao i Elton Džon, koji će biti prisutan na premijeri filma posvećenog njegovom životu - "Rocketman".

Počasna Zlatna palma pripala je Alenu Delonu, za njegov ukupan glumački opus.

Zaštitno lice festivala, s glavnim posterom na ulazu u zdanje gde se održava filmska smotra, ove godine je nedavno preminula francuska rediteljka Anjes Varda.

foto: profimedia

Program "Petnaest dana autora" biće otvoren premijerom međunarodnog omnibusa koji čini pet kratkih igranih filmova, snimljenih po scenariju i u režiji pet mladih autorskih parova iz regiona i Evrope, a u međunarodnoj ekipi glumaca koja igra u ovim filmovima kanska publika će videti i Jelisavetu Seku Sablić i Mirjanu Karanović. Seka će se predstaviti ulogom u filmu "Znak", u režiji Jona Rozenkjera i makedonske rediteljke Eleonore Veninove.

- Volim da sarađujem s mladim ljudima, oni donose novi duh, i rad na ovom filmu bio mi je veliko zadovoljstvo. Moja junakinja je jedna baka malo uplašena od starosti, Jevrejka, a radnja se događa na jevrejskom groblju, gde ona zajedno sa unukom traži grob svog muža - rekla je Seka za Novosti.

foto: Marina Lopičić

Četiri žene autori, odbori za rodnu ravnopravnost

Prošle godine u Kanu su 82 žene protestovale zbog nejednakosti polova na slavnom festivalskom crvenom tepihu, a ove se u utakmici za Zlatnu palmu takmiči 19 autora, od kojih su četiri žene. Sudeći po najavama, ovo će biti festival koji će se u podjednakoj meri baviti pitanjima porodice i emocionalnim odnosima ljudi, kao i politički angažovanim temama. No, pored toga, biće tu i žanrovskih ostvarenja koja će publiku odvesti u svet zombija, parazita i genetske manipulacije. Umetnički direktor Tjeri Fremo obećao je da će proces izbora filmova na festivalu biti transparentniji i da će izvršne odbore podstaći na rodnu ravnopravnost.

Kurir/ Foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track