ĆERKA JELENA ŽIVOJINOVIĆ:  Tata nas je učio da praštamo! Bio je strog, vredan i večiti optimista!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile, Privatna Arhiva

TRI GODINE BEZ NEPONOVLJIVOG VALTERA

ĆERKA JELENA ŽIVOJINOVIĆ: Tata nas je učio da praštamo! Bio je strog, vredan i večiti optimista!

Pop kultura -

Na današnji dan pre tri godine otišao je legendarni Velimir Bata Živojinović, nepobedivi Valter, jedan od najpopularnijih i najvećih posleratnih jugoslovenskih i srpskih glumaca.

Omiljen i cenjen od Srbije do Kine, danas ipak najviše nedostaje porodici, supruzi Julijani, ćerki Jeleni, unucima i sinu Miljku, koji još uvek ne može da se vrati u zemlju i poseti očev grob.

- Danas se navršava i treća godina od očevog odlaska. Iako ne prođe ni dan da o njemu ne razgovaramo s toplim osećanjima, u ovakvim momentima se posebno sećamo njegovog optimizma, specifičnog smisla za humor i jedinstvenog odnosa prema životu - hrabrog, odvažnog i jednostavnog. Naš je otac znao da odvoji nevažno od važnog i uvek su pobeđivali optimizam, vera u snagu porodice i božju pravdu - kaže za Kurir Jelena Živojinović.

foto: Nebojša Mandić

Ona nam pokazuje slike iz porodičnog albuma, koji nisu poznate javnosti.

- Bata je bio strog i vredan čovek, patriota neiscrpne snage, koji nas je pred životom uvek bodrio da poštujemo osnovne hrišćanske vrednosti, a znao je i cenio svaki trenutak radosti, sreće i uspeha. Negovao je u nama osećanje slavlja života i svojim primerom nas nagonio da budemo bolji ljudi. Da praštamo, da smo samilosni i predani porodici i radu. Upravo zbog toga sto je stekao ogromnu popularnost, u prilici smo da njegov sistem vrednosti delimo i dalje sa svima koji su ga cenili i voleli, na šta smo posebno ponosni - zaključuje Jelena.

foto: Privatna Arhiva

Bata Životinja, kako su ga zvali, rekorder po broju uloga - oko 300 glavnih i epizodnih, bio je poznat po tome da ih nikad nije odbijao. Publika će ga zauvek pamtiti po ulogama u partizanskim filmovima snimanim šezdesetih i sedamdesetih godina: Valtera u "Valter brani Sarajevo" Hajrudina Krvavca, u "Bici na Neretvi" i "Kozari" Veljka Bulajića, kao pijanog Zagorca iz "Breze" Ante Babaje, kao i po ulozi u "U raljama života" Rajka Grlića.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Tu su i "Maestro i Margarita", "Skupljači perja", "Tri" i poslednja "Led"...

Porodica i najbliži danas će u 12 sati obeležiti treću godišnjicu pokraj Batine večne kuće u Aleji zaslužnig građana na Novom groblju u Beogradu.

Kurir/ Ljubomir Radanov, foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track