VELIKI PISAC NA FESTIVALU KROKODIL! Mišel Uelbek odbio 43 zemlje, a u Beograd dolazi sa suprugom! Ovo su uslovi koje je tražio!
Foto: AP Martin Meissner

sve spremno

VELIKI PISAC NA FESTIVALU KROKODIL! Mišel Uelbek odbio 43 zemlje, a u Beograd dolazi sa suprugom! Ovo su uslovi koje je tražio!

Pop kultura -

Glavna zvezda ovogodišnjeg književnog festivala Krokodil, koji će se u Beogradu održati od 7. do 9. juna, jeste Mišel Uelbek, francuski pisac koji već četvrt veka slovi za jednu od najvećih zvezda savremene svetske književnosti.

"Francuski Orvel", kako još zovu Uelbeka, jedan od najprovokativnijih pisaca današnjice, u petak, 7. juna, u polučasovnom razgovoru s Biljanom Srbljanović govoriće o sebi, svom stvaralaštvu te svom kompleksnom odnosu s Francuskom. Glumac Boris Isaković čitaće odlomak iz najnovijeg romana "Serotonin".

foto: Profimedia

Milena Berić, koja predvodi tim za organizaciju, kaže za Tanjug da postoji veliko interesovanje za susret s piscem.

"Neprestano nam zvoni telefon jer se naši prijatelji i partneri iz skandinavskih zemalja raspituju kako nam je zapravo uspelo da privolimo Uelbeka da dođe u Beograd. Novac u Uelbekovom slučaju ne igra presudnu ulogu generalno u životu, čak suprotno. Odbio je predstavnike što državnih, što nevladinih organizacija iz 43 zemlje i rešio da dođe u Srbiju. Pre Beograda, Uelbek je bio u Gruziji, i to je sve", kazala je Berićeva.

foto: Tanjug Zoran Žestić

Prema njenim rečima, jedini uslov bio je da dođe sa suprugom jer se skoro ponovo venčao.

"Tražio je i da bude smešten u hotelu u kojem može da se puši, što smo lako rešili. Uelbek je u pregovorima bio jako zainteresovan za susrete s publikom, uz uslov da može da puši svuda gde se kreće", kazala je Berićeva i dodala da je francuski pisac svestan da u Srbiji i regionu ima mnogo ljudi koji ga cene.

"Zahtevao je da za vreme svog boravka svakog dana šest sati potpisuje svoje knjige. To će se i desiti na dve lokacije u Beogradu u dva dana, 7. i 8. juna", kazala je Berićeva.

Tokom dve večeri predstaviće se i Vladimir Tabašević, Rumena Bužarovska, Bojan Babić, Goran Marković, Georgi Gospodinov, Lana Bastašić, a Zoran Kesić i Njuz.net biće zaduženi za komična intermeca između nastupa. Vrhunac druge večeri biće nastup Lasla Krasnahorkaija, najznačajnijeg mađarskog prozaiste. U fokusu će biti i nastup Miljenka Jergovića i Svetislava Basare.

foto: Sonja Spasić

Kurir.rs / M. C. / Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track