SKANDALOZNO: Film koji veliča ratnog zločinca Gotovinu otvara Pulski festival!
Foto: Profimedia

digla se prašina

SKANDALOZNO: Film koji veliča ratnog zločinca Gotovinu otvara Pulski festival!

Pop kultura -

Ono što se najviše potcrtava jeste činjenica da festival s takvom tradicijom ne bi trebalo da potencira projekat koji govori o Gotovini kao heroju i slika rat u Hrvatskoj, nakon čega su u akcijama "Oluja" i "Blesak" proterane stotine hiljade Srba sa svojih ognjišta, zbog toga što je ta tema i dalje goruća u odnosima između ova dva naroda

Obelodanjen je glavni takmičarski program 66. Pulskog filmskog festivala, koji će se odvijati od 13. do 21. jula, a otvoriće ga film "General" Antuna Vrdoljaka o generalu Anti Gotovini, što je, očekivano, izazvalo burne reakcije na društvenim mrežama.

Ono što se najviše potcrtava jeste činjenica da festival s takvom tradicijom ne bi trebalo da potencira projekat koji govori o Gotovini kao heroju i slika rat u Hrvatskoj, nakon čega su u akcijama "Oluja" i "Blesak" proterane stotine hiljade Srba sa svojih ognjišta, zbog toga što je ta tema i dalje goruća u odnosima između ova dva naroda. Mnogi smatraju da festival treba da propagira mir, a ne da doliva ulje na vatru.

U "Generalu" glavnu ulogu Gotovine, koji je proglašen nevinim u Hagu, gde je bio optužen za ratne zločine nad srpskim stanovništvom, igra holivudski glumac Goran Višnjić, a u ostalim ulogama su se našli i Goran Bogdan, Mustafa Nadarević, Goran Navojec, a u velikom broju medija pisalo se o tome da je Vrdoljak bio u velikom problemu da nađe ko će mu glumiti srpsku vojsku i narod jer niko od hrvatskih glumaca i statista nije želeo na "neprijateljsku" stranu. Takođe, kako su navodili tada, i srpski umetnici su odbijali da učestvuju u ovom projektu koji prati celokupan život Ante Gotovine, jer kako je jedan glumac i priznao, nikada nisu dobili ceo scenario već samo rečenice koje bi izgovarali. Da ih nagovore, nisu uspeli ni sa povećanim honorarom, koji je, kako ističu, iznosio čak 1.000 evra.

foto: Printskrin/Instagram

Na ideju o snimanju filma o životu Ante Gotovine Antun Vrdoljak i njegov zet Goran Višnjić došli su pre desetak godina, dok su pratili dešavanja u Hagu. Pre pet godina Višnjić je čak i otputovao u Hag, prvenstveno da bi dao podršku generalima Gotovini i Mladenu Markaču, ali i da se što bolje pripremi za ulogu. Film će prikazati ceo životni put generala.

foto: Printscreen

Projekat je rađen prema knjizi Nenada Ivankovića "Ratnik, pustolov i general" i scenariju Antuna Vrdoljaka, koji je u septembru prošle godine rekao da je film izrastao iz njegovog prijateljstva sa Gotovinom.

Osam filmova u konkurenciji Hrvatskoga filma su, pored "Generala", i "Dnevnik Diane Budisavljević" Dane Budisavljević, "Dopunska nastava" Ivana Gorana Viteza, "Koja je ovo država" Vinka Brešana, "Moj dida je pao s Marsa" Dražena Žarkovića i Marine Škop, "Posljednji Srbin u Hrvatskoj" Predraga Ličine, "F20" Arsena Antona Ostojića i "Sam samcat" Bobe Jelčića.

foto: promo

Na programu Kratke Pule biće i tri dokumentarna filma među kojima i "Heroine domovinskog rata" Irene Šćurić.

Na zatvaranju festivala biće prikazan dokumentarni film o Oliveru Dragojeviću koji su režirali Branko Drakulić i Lea Dekleva.

foto: Beta

Na Puli ćemo videti i nekoliko srpskih filmova. U programu Manjinskih koprodukcija su: "Šavovi" Miroslava Terzića, "Izbrisana" Mihe Mazin, "Reži" Koste Đorđevića, "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" Teone Strugar Mitevske, "Teret" Ognjena Glavonića i "Rafael" Bena Sombogaarta.

foto: Promo / Sebastian Gabsch

Kurir.rs / Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track