PREMINULA ČUVENA SRPSKA GLUMICA: Jelica Vojinović zauvek nas napustila u 84. godini
Foto: Printscreen Facebook

tužna vest

PREMINULA ČUVENA SRPSKA GLUMICA: Jelica Vojinović zauvek nas napustila u 84. godini

Pop kultura -

Čuvena srpska glumica, Jelica Vojinović, preminula je u 84. godini.

Jelica je rođena 23. maja 1935, u Loznici. Igrala je u Svetozarevu, Nišu, Subotici, Splitu i Šibeniku, a 1985. godine priključila se ansamblu Šabačkog pozorišta. Sa ovim ansamblom, odigrala je više od osamdeset uloga, velikog žanrovskog raspona: od komedije, preko klasične drame, do avangardne drame 20. veka.

Šabačko pozorište ovim tužim povodom, odalo je poštu jednoj od najznačajnijih glumica koje su igrale na našoj sceni:

„Ništa nije komično, sve je tragično. Ništa nije tragično, sve je komično, sve je stvarno, nestvarno, nemoguće, pojmljivo, nepojmljivo. Sve je tegobno, sve je lako.”, napisao je Ežen Jonesko, jedan od poslednjih pisaca čijim je rečenicama udahnula život naša Jelica… Hvala joj za komično, tragično, stvarno, nestvarno, nemoguće, pojmljivo i nepojmljivo iskustvo pozorišta koje smo sa njom delili".

Na sceni, podarila je život Ženi koja pita", "Hasanaginici, Majci Jevrosimi, Jeleni Ćetković, Mili Stojadinović, Lauri iz Strindbergovog komada Otac, Lindi iz Smrti trgovačkog putnika, Esmi iz Omera i Merime, Gini iz Putujućeg pozorišta Šopalović, Katici Bradvici iz Smrtonosne motoristike Ace Popovića, Simki iz Nušićeve Ožalošćene porodice, Fjokli Ivanovnoj iz Čehovljeve Ženidbe, Marti iz Olbijevog dela Ko se boji Virdžinije Vulf, Alisi u predstavi Plej Strindberg, te brojnim princezama, majkama, tetkama, alapačama, vešticama, kumama, bakama i staramajkama - malim ulogama koje je glumca činila velikim.

Bila je istinska diva i najprepoznatljivije lice šabačkog ansambla, a za svoj rad dobila je niz značajnih umetničkih priznanja.

Pet puta nagrađivana je kao najbolja glumica Festivala "Joakim Vujić", a na istom Festivalu 1982. godine, dobila je i nagradu za negovanje scenskog govora i kulture.

Dobitnica je Ordena Republike sa bronzanim vencem, Oktobarske nagrade Grada Šapca, Nagrade Vojvođanskih pozorišnih susreta, Plakete "Živorad Žika Popović", Srebrne plakete SO Šabac povodom jubileja 40 godina rada Narodnog pozorišta "Ljubiša Jovanović" i Zlatne plakete Grada Šapca za "veoma uspešne i visoko umetničke ostvarene kreacije u pozorištu".

Kurir.rs / Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track