KOŠTANU ĆEMO POKAZATI SVETU: Jasmina Trumbetaš Petrović o planovima u novoj sezoni i gostovanju jedne svetske zvezde!
Foto: Željko Jovanović

scenu zamenila foteljom

KOŠTANU ĆEMO POKAZATI SVETU: Jasmina Trumbetaš Petrović o planovima u novoj sezoni i gostovanju jedne svetske zvezde!

Pop kultura -

Jedna od najpoznatijih svetskih opera "Aida" bila je poslednja predstava u sezoni Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Publika u Srbiji prvi put je imala te noći priliku da čuje mladog basa Savu Vemić u ulozi Ramfisa, koji poslednjih godina ima uspešnu međunarodnu karijeru i peva od Njujorka preko Pariza do dalekog Japana. Iz jedne od loža je njegov nastup gledala i Jasmina Trumbetaš Petrović, nova direktorka Opere.

- Otvorena sam za mlade pevače i srećna kad imamo naše ljude uspešne u svetu. I Beograd je konačno mogao da čuje Savu. Nadam se da ćemo biti u prilici da ga ugostimo i naredne godine - kaže Jasmina za Kurir.

Savua Vemić u ulozi Ramfisa
Savua Vemić u ulozi Ramfisafoto: Arhiva Narodno Pozorište

Posle studija Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu, Vemić se usavršavao u Operskom studiju Metropoliten opere u Njujorku, gde je i započeo karijeru i debitovao rame uz rame s Plasidom Domingom. Tokom školovanja u Beogradu radio je s profesorima koji su afirmisani i kao operski pevači - Tanjom Obrenić i Nikolom Mijailovićem, a trenutna baza mu je Pariz.

U sezoni 2019/20. Opera ima velike planove.

- Do Nove godine imaće premijeru još jedna domaća opera - "Na uranku" Stanislava Biničkog, kao i "Manon Lesko" od Pučinija. Planiramo obnovu predstava "Čarobna frula", "Don Karlos", "Madam Baterflaj" i "Evgenije Onjegin", jer nas 2020. čekaju veliki jubileji. Nastojaćemo da proširimo saradnju sa operskim kućama u regionu - najavljuje direktorka.

Klasik Petra Konjevića, predstavu "Koštana" u režiji Juga Radivojević, putovaće na mnoge svetske festivale. - "Koštana" će gostovati u Istanbulu i u Italiji. Želimo da svetu prikažemo nešto nacionalno, što je po kvalitetu u rangu sa svetskim kompozitorima - objašnjava Jasmina.

Poslednji nastup u 150. sezoni Opera će imati u subotu, kada će biti održan gala koncert, ali za umetnike neće biti mnogo odmora.

- U septembru ćemo nastupiti na otvaranju trga i ponovo održati koncert u Operi na vodi. Izlaskom iz pozorišne sale približićemo se publici. Slične stvari rade u Moskvi, Berlinu i Parizu. Na takvim mestima može da se okupi veliki broj ljudi. Dobićemo jedan trg po ugledu na svetske metropole. I konačno ćemo se izboriti da se publika edukuje i da pokažemo da je Opera nešto je lepo, a ne bauk i muzika koja može da se voli i sluša - zaključuje Jasmina.

foto: Ana Paunković

Kurir/ Foto: Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track