ENA BEGOVIĆ DANAS BI NAPUNILA 59 GODINA: Glumica je plenila LEPOTOM, a njene FILMSKE ULOGE region i danas PAMTI! (VIDEO)
Foto: Printcsreen Yt

diva hrvatskog glumišta

ENA BEGOVIĆ DANAS BI NAPUNILA 59 GODINA: Glumica je plenila LEPOTOM, a njene FILMSKE ULOGE region i danas PAMTI! (VIDEO)

Pop kultura -

Ena Begović je rođena na današnji dan pre 59 godina. Glumica je u svojoj relativno kratkoj karijeri ostavila neizbrisiv trag na hrvatsku filmsku i pozorišnu scenu. Njeno pravo ime je Jelena Begović. Rođena je 8. jula 1960. godine, a radila je i stvarala punom parom od 1978. do prerane i tragične smrti 2000. godine. Plavokosa lepotica punih usana, zanosnih oblina i izražajnih očiju očarala je hrvatsku, ali i regionalnu javnost. Osim lepote Enu je krasio i veliki glumački talenat pa je postala omiljen izbor reditelja i producenata.

Ena se prvi put predstavila javnosti statirajući u filmu Lordana Zafranovića "Okupacija u 26 slika". Uskoro je dobila prvu ulogu u TV filmu "Ivan Goran Kovačić". Iako je verovala kako će karijeru izgraditi pre svega glumeći u filmovima, upravo su joj "daske koje život znače" donele pravu slavu i priznanja.

Svojim angažmanom u Hrvatskom narodnom pozorištu u Zagrebu Ena je čak 16 uzastopnih godina branila titulu prvakinje tog najznačajnijeg hrvatskog pozorišta. U tom periodu je odigrala preko 20 glavnih uloga, a među njima i slavne junakinje Neru, Desdemonu, barunicu Kasteli, Teutu i Anu Karenjinu.

Zbog njene prerane i tragične smrtii danas više nemamo priliku da gledamo njene veličanstvene glumačke izvedbe u pozorištu. Ipak, Enine lepote i talenta uvek se možemo prisetiti gledajući neke od njenih najpoznatijih filmova. Među njima se svakako izdvaja uloga barunice Kasteli u "Gospodi Glembajevi". Tom je ulogom Ena Begović ostavila neizbrisiv trag u hrvatskoj kinematografiji, a mnogi je pamte baš kao beskrupuloznu ženu nezasitih seksualnih apetita.

Ta Krležina porodična drama tragičan je prikaz iskvarenosti društva i odnosa jedne buržujske porodice koju izjedaju njeni gresi, strasti i prevare, a u srcu sve te tame upravo je barunica Kasteli. Ena Begović udahnula je tom kultnom književnom liku život i osvojila i publiku i kritiku svojim nastupom. To je uloga po kojoj je i danas prepoznajemo. Iako je Ena za tu ulogu dobila i Zlatnu arenu za epizodnu žensku ulogu, odbila je da je primi jer je svoju ulogu smatrala glavnom.

Pojavila se i u hitu "Tri muškarca Melite Žganjer", omiljenoj romantičnoj komediji s kraja devedesetih, a velike uloge igrala je i u "Četveroredu" i "Trećoj ženi". Svojom ulogom Mirte Mesog u "Četveroredu" Ena je osvojila publiku. U fokusu ovog filma je grupa glumaca koji prolaze muke zarobljeništva i na kraju se suočavaju sa smrću zbog ideologije.

U "Trećoj ženi", Ena Begović je sarađivala s vrhunskim hrvatskim rediteljem Zoranom Tadićem. U ovom ostvarenju glumila je hrvatsku novinarku koja iz Australije dolazi u Hrvatsku na poziv svoje prijateljice za koju se utvrdi da je poginula u saobraćajnoj nesreći pod sumnjivim okolnostima.

S obzirom da je bila najpoznatija hrvatska glumica svog vremena, javnost je bila veoma zainteresovana za njen privatni život. Ena je bila udata za preduzetnika Josipa Radeljaka Dikana s kojim je dobila i ćerku Lanu. Uspehu ove glumice stala je na kraj njena tragična smrt koja je bila posledica saobraćajne nesreće na Braču. Od teških povreda glave dobijenih prilikom prevrtanja automobila Ena je preminula. Hrvatski filmski i pozorišni svet ostao je bez svoje glumačke dive. Iako se publika od nje morala prerano oprostiti i danas je se rado seća uz filmske scene njenih velikih uloga. Ena Begović, glumica izražene seksualnosti i velike harizme ni danas ne prestaje da intrigira javnost.

Kurir.rs/Dnevnik.hr, Foto: Printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja