UMETNIK SE BIJE SA ŽENAMA U MUZEJU! Vladimir Mojsilović poziva feministkinje u ring: Ovako širimo vedri duh i građansku ljubav, nasuprot skrivenom društvenom nasilju!
Foto: Bojana Janjić

Slikar i grafičar boksuje u rukavicama u msu

UMETNIK SE BIJE SA ŽENAMA U MUZEJU! Vladimir Mojsilović poziva feministkinje u ring: Ovako širimo vedri duh i građansku ljubav, nasuprot skrivenom društvenom nasilju!

Pop kultura -

Umetnik Vladimir Mojsilović izvešće neobičan performans 13. jula u Muzeju savremene umetnosti pod nazivom "Mali građanski razgovori u rukavicama", u kojem će boksovati sa ženama!

Nakon Galerije NBS, Transformart galerije, KC Barake, internacionalnog Trijenala proširenih medija, Mojsilović će ponovo da "bije" žene koje su spremne da iskoriste svoja ustavom garantovana prava i navuku građanske rukavice za boks.

foto: Bojana Janjić

"Bratsko-sestrinski ljubavni par rukavica rodne jednakosti upućen je lezbijkama, feminističkom NVO sektoru, transrodnima, svima koji se osećaju kao žene... spremne da pokušaju da obore umetnika", stoji u njegovom pozivu, gde i postavlja pitanje da li je umetnik otvoreno bacio rukavicu u lice građanima, institucijama, kulturnoj sceni, NVO sektoru ili, prema rečima samog Mojsilovića, njegov rad ostaje u strogim građanskim okvirima.

Slikar i grafičar u rukavicama od 12 unci boksuje sa umetnicima, kustosima, ženama. Za svoje performanse tvrdi da imaju jasni civilni, umetnički, feministički i sportski okvir, uz poštovanje zakona. "Boks je, kao boćanje ili šah, građanska kategorija. Melanholija, gnev, mržnja u strogim akademskim uslovima kulturnih ustanova i zvaničnih umetničkih manifestacija ustupaju mesto Ljubavi, koja se može iskusiti samo u ringu. Ja donosim ring u kulturne institucije", kaže Vladimir.

foto: Bojana Janjić

Svako ko je bio spreman da ukrsti rukavice sa umetnikom mogao je da učestvuje u "Malim građanskim razgovorima u rukavicama". Mojsilović tvrdi da je boks u kulturnom prostoru iznuđena pasivno-agresivna reakcija koja se nametnula kao rešenje u skrajnutom i nevidljivom položaju umetnika, ali pre svega lični odgovor pojedincima koji čine umetnost i kulturu - širenje vedrog duha i građanske ljubavi, nasuprot skrivenom društvenom nasilju u svakom obliku, kako umetnik tvrdi.

"Ljubav građana škodi umetniku, ravnodušnost ga ubija. Mrzite umetnika", poručuje Mojsilović, uz pozdrav "Dogodine u SANU!".

foto: Bojana Janjić

Poduhvat "Mali građanski razgovori u rukavicama" nastao je posle virtuelnog povezivanja s prijateljima, kolegama, umetničkom publikom, kao i raznim specifičnim političkim grupama na Fejsbuku. Ideja je bila da se oštra diskusija srpske Fejsbuk zajednice, koja je pratila neke objave umetnika, nađe u publikaciji kao relevantna društveno-umetnička kritika na bojnom polju mreže. U prvom trenutku, naziv je bio metaforičan, odnosio se, zapravo, na pisanu reč i likovna dela. Otpočeo je oktobra prošle godine u Galeriji Narodne banke Srbije. Nažalost, Komisija za edukaciju je cenzurisala polovinu radova, uz publikaciju.

Druga runda "Razgovora u rukavicama", uz pitanje "Koja je cena građanskih razgovora?", održala se u Transformart galeriji u decembru, gde je autor uz svoje radove koji su bili "sklonjeni" iz postavke NBS pozvao stručnu javnost, kustose, umetnike da svoje mnjenje iznese u "ringu" galerije, u pokušaju da "obore" umetnika, te da se u građanskoj atmosferi boksa okušaju s Mojsilovićem. Ovom pozivu su se odazvali Lazar Sakan, Saša Balanesković, Milan Ćuk. Pojavila se ljubiteljka umetnosti, dr Ružica Šulem, nakon čega nastaje ideja "Ženskih razgovora". Razgovori su, zajedno sa izložbom, trajali jedan dan i bile su četiri borbe koje su dokumentovane kroz kratke video-klipove, uz najavu.

Treća runda "Ženskih građanskih razgovora u rukavicama od 12 oz" održala se u KC Baraka u februaru, autor je izazvao liberalno-feministički NGO sektor na građanski obračun, tako da svi pravni građanski okviri budu zadovoljeni. Uprkos izazovu, feministkinje iz teške kategorije nisu se odazvale "Rodnim studijama boksa s Mojsilovićem". Preko Fejsbuka se oglasila odlučna profesionalna bokserka, rešena da ućutka umetnika, nakon čega je nastao dokumentarni kratki film.

foto: Bojana Janjić

Četvrti deo, Trijenale proširenih medija, u aprilu, obeležila je borba sa Šoksom, pesnikom i revanš susret s bokserkom Sanjom Milosrdnim Anđelom, na otvaranju u "Cvijeti Zuzorić".

Kurir.rs / Mona Cukić / Foto: Bojana Janjić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track