BORBA ZA UGROŽENE! Festival evropskog filma Palić! Tuga i slava Pedra Almodovara svečano će otvoriti festival, a zatvoriće ga belgijski film Mladi Ahmed braće Darden!
Foto: promo

130 ostvarenja iz svih krajeva evrope

BORBA ZA UGROŽENE! Festival evropskog filma Palić! Tuga i slava Pedra Almodovara svečano će otvoriti festival, a zatvoriće ga belgijski film Mladi Ahmed braće Darden!

Pop kultura -

Ovogodišnje, 26. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici. Drama "Tuga i slava" Pedra Almodovara svečano će otvoriti festival, a zatvoriće ga belgijski film "Mladi Ahmed" braće Darden.

Publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, i to u 15 različitih selekcija i programskih celina. Osim tri filma koji će biti prikazani van takmičarske konkurencije, za nagrade Zlatni toranj za najbolji film festivala, Palićki toranj za najbolju režiju i Specijalnu nagradu žirija takmičiće se devet ostvarenja.

Među njima, biće i domaći film "Ajvar" Ane Marije Rosi, koji će se ovom prilikom i premijerno prikazati. Priča prati bračni par Vidu (Nataša Ninković) i Baneta (Sergej Trifunović), koji već duže vreme žive u Skandinaviji.

foto: promo

Pored "Ajvara", u takmičarskom programu naći će se i francuski film "Jadnici", dobitnik Velike nagrade žirija u Kanu, zatim najbolji slovenački film u 2018. godini "Neću da budem luzerka" Urše Menart, kao i litvanski film "Oleg" reditelja Jurisa Kursijetisa, prikazan u okviru programa "15 dana autora" u Kanu, te francuski film "Šta verujete", u kojem glavnu ulogu igra Žilijet Binoš.

Selektor programa Nenad Dukić istakao je da će na Paliću biti prikazana prava elita, krem de la krem evropskog filma.

"Mnogi filmovi poput "Izvinite, zaboravili smo vas" bave se aktuelnim problemima kako u svetu, tako i kod nas - na primer, kao što je radnička klasa u raljama liberalnog kapitalizma. Ono što se može podvući kao zajedničko svakako je angažman u filmskoj formi za ugrožene", kazao je Dukić.

foto: Profimedia

Takmičarski program "Paralele i sudari" posvećen je dugometražnim igranim i dokumentarnim filmovima iz zemalja nekadašnjeg geopolitičkog istoka Evrope, koji se bave pitanjima tranzicije društva i sistema, međuetničkim odnosima, pitanjima identiteta i potrebom za mirom i suživotom, tolerancijom u najširem smislu.

Kurir.rs / Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track