PREMINUO SLIKAR I VAJAR MILAN TUCOVIĆ! Domazet: Njegove slike nadživeće sve nas!
Foto: Printscreen

prerano

PREMINUO SLIKAR I VAJAR MILAN TUCOVIĆ! Domazet: Njegove slike nadživeće sve nas!

Pop kultura -

Slikar i vajar Milan Tucović preminuo je iznenada u četvrtak uveče u Beogradu u 53. godini.

Tucović je diplomirao vajarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a o njegovim radovima govori se da je magičnim realizmom, ukrštanjem i dovođenjem elemenata opažajnog, realnog u nadrealni poredak, stvarao metafizičke svetove. U njegovom univerzumu figure "preuzete" iz minulih vremena, zaustavljene su kao na fotografijama i predstavljaju ulovljeni trenutak večnog kretanja. Preciznim jezikom, u klasičnoj tehnici ulja na dasci ili platnu, slojevito, višetonski u prigušenom svetlu starog zlata Tucović je stvarao prizore tišine i spokoja, piše RTS, gde je juče trebalo da gostuje u emisiji "Rečeno i prećutano", te mu je ta epizoda bila i posvećena.

foto: Printscreen

Tucović je jedan od vodećih slikara svoje generacije. U njegovom izrazu primetan je uticaj vajarstva, njegovog akademskog poziva, ali i jugoslovenskog nadrealizma i struje "fantastičnog slikarstva" Leonida Šejke. U maju 2017. godine Tucović je otvorio izložbu povodom obeležavanja Dana grada Pule, a u okviru Festivala srpske kulture u Istri, kada je Sanja Domazet na divan način govorila o njemu i njegovoj umetnosti.

foto: Printskrin/Instagram

Prenosimo deo njenog govora: "U dahu divljih noći u koje su satruleli naši dani, buknule su Tucovićeve slike prepune moćnog kapitala lekovite, mesečarske svetlosti. Tucović slika blaga lica mlečnih i usamljenih žena, biblijske kovčege, u snu ulovljena mala sunca, dečake koji su zauvek ostali zarobljeni u lavirintima samoće i svojim providnim, dragocenim očima, miluju naše potiljke obolele od melanholije. A oči na njegovim slikama ne stare. Tucovićeve će nas slike nadživeti. On slika našu želju da budemo voljeni, spaseni... Slike sijaju anđeoskim sjajem u mraku podzemnog lavirinta sadašnjice. I svaka se tiho - moli za nas. Zbog toga su one čudo", rekla je tada Domazetova.

Juče su se mnogi opraštali od velikog slikara, a među njima i pevač Željko Joksimović, koji je uz zajedničku sliku napisao: "Hvala za umetnost, hvala za Istru... Počivaj u miru..."

foto: Printskrin/Instagram

Komemoracija Milanu Tucoviću biće održana u ponedeljak 5. avgusta u 12 časova u Skupstini grada, a sahrana će biti istog dana u 14 časova u Aleji zaslužnih građana.

Kurir.rs / M. C. / Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track