BILI SU OMILJENI DŽANGRIZAVI PENZIONERI U SREĆNIM LJUDIMA! Delili su teške životne priče, sva slava ih je zaobišla, a niko ne zna da im je jedan datum bio SUDBINSKI (VIDEO)
Foto: Printscreen

sećanje!

BILI SU OMILJENI DŽANGRIZAVI PENZIONERI U SREĆNIM LJUDIMA! Delili su teške životne priče, sva slava ih je zaobišla, a niko ne zna da im je jedan datum bio SUDBINSKI (VIDEO)

Pop kultura -

Žiku Milenkovića i Dušana Počeka mlađa publika pamti kao tandem iz serije „Srećni ljudi“, gde su bili drugari Garac i Ilija Pandurović, džangrizavi penzioneri.

Kasnije su u filmu „Jedan na jedan“ igrali nerazdvojne i džangrizave penzionere, a sudbina je htela da umru baš na današnji dan. Živojin Žika Milenković preminuo je pre 11 godina u 80. godini, a Poček pre pet sa 82. Žika je iza sebe ostavio više od 30 filmova, radni vek je proveo kao deo ansambla Beogradskog dramskog pozorišta, a u jednom trenutku radio je i kao upravnik.

Priznanja su ga zaobišla, ali je posthumno dobio svoju poštansku marku. Neobična slučajnost je da je šest godina kasnije, takođe 18. marta, preminuo i Dušan Poček.

Živojina Žiku Milenkovića pamtimo po sporednim ulogama u kultnim eks-ju filmovima i serijama. Pojavljivao se u najrazličitijim epizodama, ali njegovo lice uvek je izazivalo laki smešak publike - bilo da ga je prepoznala kao ujaka Soću u "Vrućem vetru", ministra u filmu "Kako sam sistematski uništen od idiota", ili inspektora u čijoj kancelariji pada čuvena opklada iz filma "Kako je propao rokenrol". Široj publici se, doduše, najjače "pali lampica" na pomen Garca u "Srećnim ljudima" i deda Trajka u seriji "Porodično blago", ali - svi znaju o kome je reč.

foto: Printscreen

Važio je za "narodnog" glumca starog kova, jednostavnog nastupa i humora bliskog "širokim narodnim masama". Možda su ga baš zato i zaobilazila priznanja, po pravilu rezervisana za one koji "pomeraju granice".

Nije imao problem s tim - jednom prilikom je navodno izjavio kako bi voleo da ostane upamćen kao glumac koji u karijeri nije dobio nijednu nagradu.

Žika je svoj privatni nadimak pozajmio svom estradnom liku ("Žika i Živka" u Selu veselom), odatle i rašireno uverenje da se sa njim poistovećuje.

Verovatno je zato i u pozorištu Milenković doživljavan kao "Žika", prostodušni srpski seljak, dobrodušni hedonista ali vispreni, lukavi komentator života okolo - naveo je Miloš Lazin, reditelj, dramaturg i glumac.

Neobična slučajnost je da je šest godina kasnije, takođe 18. marta, u 82. godini preminuo i Dušan Poček, kojeg su kolege znale kao "doktora", a mlađa publika kao "sajber penzionera".

foto: Printskrin

Kurir.rs/Foto Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track