POČEO 76. FILMSKI FESTIVAL U VENECIJI: Emir Kusturica predsednik žirija
Foto: Profimedia

mostra

POČEO 76. FILMSKI FESTIVAL U VENECIJI: Emir Kusturica predsednik žirija

Pop kultura -


Ove godine na filmskom festivalu u Veneciji, koji traje do 7. septembra, u trci za Zlatnog lava našao se 21 film

Jedan od najvažnijih filmskih festivala Mostra u Veneciji svečano je počela, a ono što je za nas svakako najdragocenije jeste činjenica da naš režiser Emir Kusturica predsedava žirijem za najbolji debitantski film, koji tradicionalno izaziva veliko interesovanje filmskih kritičara.

Kusturica je svoju veliku karijeru u svetu započeo upravo na festivalu u Veneciji 1981. godine, kada je sa filmom „Sjećaš li se Doli Bel“ trijumfovao na takmičenju za najbolji debitantski film i osvojio prvog Srebrnog lava. Istu prestižnu nagradu, ali u glavnom takmičarskom programu osvojio je 1998. godine za film „Crna mačka, beli mačor“.

Poslednje uspehe ostvario je na Lidu 2016. godine sa ljubavnom dramom „Na mlečnom putu“, a 2018. sa dugometražnim dokumentarnim filmom „Pepe, jedan uzvišeni život“.

Ove godine na filmskom festivalu u Veneciji, koji traje do 7. septembra, u trci za Zlatnog lava našao se 21 film, a za vreme održavanja crvenim tepihom će se prošetati mnoge velike zvezde, poput Meril Strip, Breda Pita, Džonija Depa, Skarlet Johanson i Roberta Patinsona. Najavljena je mogućnost da u Veneciju, pred kraj festivala, stigne i Mik Džeger sa filmom „The Burnt Orange Heresy“.

Mostra je prva velika pozornica potencijalnim kandidatima za Oskara, te su proteklih godina mnogi filmovi koji su premijerno prikazani u Veneciji osvajali Oskare u raznim kategorijama.

Kurir / E.K.

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track