otišao zauvek

ODLAZI IZ NAŠEG SVETA JEDNA PLEMENITA LIČNOST! KOMEMORACIJA POVODOM SMRTI VLADIMIRU VELIČKOVIĆU: Imao je držanje mladića, a dan koji nije proveo u ATELJEU smatrao je IZGUBLJENIM! (KURIR TV)

Pop kultura -

Komemoracija povodom smrti našeg velikog umetnika Vladimira Veličkovića počela je danas minutom ćutanja u Skupštini grada Beograda.

Veličković, akademik i jedan od najistaknutijih srpskih slikara svih vremena, pripadnik grupe Medijala, koja je okupila umetnike, arhitekte, filozofe oko ideje ljubavi prema umetnosti, preminuo je u Splitu 28. avgusta. Prvi se obratio predsednik SANU Vladimir Kostić.

1 / 9 Foto: Ana Paunković

"Za sebe ne mogu da kažem da s Vladom bio više od poznanika. Imao je držanje mladića. Bio je čovek koji dan kad nije otišao u atelje, smatrao bi izgubljenim. Njegova želja da dovede u SANU kustose iz Pariza, neće mu se ispuniti", rekao je Kostić.

foto: Printscreen YouTube

Komemoraciji prisustvuju Ana Brnabić, Nikola Selaković, Ivan Tasovac, Vladan Vukosavljević i drugi.

"Bio je veliki u Beogradu i Parizu. Slikao je prostore kojima je pripadao", rekao je Kostić.

"Veze Veličkovića s Franuskom bila su jaka. Učio je mnoge mlade umetnike. Bio je most između naše dve zemlje", rekla je kulturni ataše francuske ambasade gospođa Fodri.

foto: Ana Paunković

"Odlazi iz našeg sveta jedna plemenita ličnost. Nadamo se da njegovo delo neće prekriti prah zaborava. Bio je refleks na američki pop art. Njegovo slikarstvo je bilo krtičko, pa je shvaćen i prihvaćen u svetu kao snažan i jedinstven slikar. Gospodstvo ga je pratilo do kraja. Ponosno je isticao da dolazi iz jedne male kulture", rekla je Irina Subotić, istoričarka umetnosti.

foto: Beta/Milovan Cirovski

"Nema u njegovim slikama poraza. Vlada je bio pobednik. Umetnosti je dao sve, a pratio je i podržavao i mlade. Kad su ga penzionisali došli su svi njegovi studenti. Danas smo svi na velikom gubitaku. Za našu kulturu on ostaje etalon. Nadam se da će Srbija znati da slavi umetnost svog velikana", poručio je Mrđan Bajić.

1 / 10 Foto: Ana Paunković

Kurir.rs / Foto: Kurir, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja