LAUŠEVIĆ KAO ZMAJ! Darko Bajić: Uspeo sam da nagovorim mog starog i dobrog drugara Žarka da igra u ovom filmu!
Foto: Zorana Jevtić, Dragana Udovičić, Privatna Arhiva

Prva klapa

LAUŠEVIĆ KAO ZMAJ! Darko Bajić: Uspeo sam da nagovorim mog starog i dobrog drugara Žarka da igra u ovom filmu!

Pop kultura -

Snimanje igranog filma pod radnim nazivom „Svetozar Miletić“ u režiji Darka Bajića, sa Ljubomirom Bandovićem u naslovnoj ulozi, počelo je ispred Muzeja nauke i tehnike u Beogradu.

Ova istorijska saga po scenariju Milovana Vitezovića govori o uglednom advokatu i jednom od najznačajnijih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovine 19. veka, jednom od najvećih boraca za prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Prva klapa pala je u prostoru u kojem se nalazi stara štamparija, jer je, pored ostalog, Miletić ostao upamćen i kao vlasnik, izdavač i urednih političkih novina Zastava, koje je pokrenuo 1866. godine, a koju je kasnije preuzela i njegova ćerka Milica (igraju je Anja Pavićević i Katarina Žutić), jedna od prvih boraca za ženska prava ne samo kod nas već i u svetu.

Aktuelno

- Tema o Svetozaru Miletiću, njegovoj porodici i tom vremenu ne samo da je inspirativna nego i potpuno aktuelna. Ona toliko podseća na današnja istorijska zbivanja da slobodno mogu reći da se ništa nije promenilo, da Balkan stoji tu gde stoji, da su velike sile i njihovi interesi isti kao što su bili i da bilo kakvo razrešenje za ovaj naš prostor ni danas nije učinjeno. Zbog toga je ovo savremeni film - kazao je Bajić.

Ćerka Svetozara Miletića je, kako ističe reditelj, heroina koja je i u prvom planu njihove priče.

- Njena snaga, hrabrost i energija s kojima je nastavila očevu borbu za slobodu Srba dovele su do toga da se Vojvodina prisajedini Srbiji, ali i da se započne borba za prava žena. Iz njene vizure želimo da pokažemo sve te ožiljke koje je nosila i koje, na kraju krajeva, nosi i ceo naš narod. Mi živimo s tim ožiljcima, samo što smo nekako navikli na njih i mislimo da je to normalno. Mi i dalje mislimo da smo normalni - kazao je Bajić i otkrio da glavnu ulogu igra Ljubomir Bandović, a veoma ceni, kako je istakao, što se filmu pridružio i njegov prijatelj Žarko Laušević.

foto: Privatna Arhiva

Prijatelji

- Jedan kuriozitet je da sam uspeo da nagovorim mog starog i dobrog drugara, glumca iz prvih mojih filmova - Žarka Lauševića, da igra Miletićevog kuma Jovana Jovanovića Zmaja. Meni je to veoma važno i izuzetno lepo - zaključio je Bajić.

Kurir / Mona Cukić

Foto: Zorana Jevtić, Dragana Udovičić, Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track