OBNOVLJEN MUZEJ 25. MAJ NA DEDINJU: Od decembra dve nove izložbe!
Foto: Nemanja Knežević

NOSTALGIČNO

OBNOVLJEN MUZEJ 25. MAJ NA DEDINJU: Od decembra dve nove izložbe!

Pop kultura -


Na izložbi "Devedesete: Rečnik migracija", koja će biti otvorena 5. decembra, učestvuje više od trideset savremenih umetnika

U Muzej "25. maj", jedan od tri objekta koji čine kompleks Muzeja Jugoslavije, publika će ponovo moći da uđe u decembru. U obnovljenom prostoru biće otvorene dve izložbe - postavka „Devedesete: Rečnik migracija“, produkt istraživačkog rada autorskog tima ove institucije, i „Projekat Jugoslavija“, primer dobre saradnje koju muzej ima s nezavisnim umetničkim platformama.

Na izložbi "Devedesete: Rečnik migracija", koja će biti otvorena 5. decembra, učestvuje više od trideset savremenih umetnika, umetničkih i aktivističkih kolektiva koji se bave problemom migracija stanovništva u Srbiju i iz Srbije tokom devedesetih. "Projekat Jugoslavija" realizuje "Kiosk - platforma za savremenu umetnost" u saradnji s Muzejom Jugoslavije.

Na izložbi, koja će biti otvorena 12. decembra, biće predstavljeni video-radovi koji sadrže intervjue 100 sagovornika različitih uzrasta i profila iz svih zemalja nastalih nakon raspada Jugoslavije.

Ovo je prvi put od kada je otvoren Muzej "25. maj" da su sprovedeni ozbiljniji infrastrukturni radovi u objektu. Sve adaptacije izvršene su uz poštovanje originalnog projekta arhitekte Mihaila Mike Jankovića, uz upotrebu odgovarajućih materijala. Od početka radova do danas u okviru kompleksa Muzeja Jugoslavije otvoren je i Centar za posetioce, u koji su smešteni biletarnica, kafe i suvenirnica. U park je postavljena i skulptura "Ptica" poznatog jugoslovenskog vajara Vojina Bakića.

Inače, Muzej "25. maj" sagrađen je 1962. godine u modernističkom stilu, kao jedan od prvih namenski građenih muzejskih objekata u Beogradu.

Kurir/E.K/Foto: Nemanja Knežević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track