NA SNIMANJU FILMA DARA IZ JASENOVCA: Ustaše u reku bacale hiljade ljudi!
Foto: Aleksandar Letić

Iza kulisa

NA SNIMANJU FILMA DARA IZ JASENOVCA: Ustaše u reku bacale hiljade ljudi!

Pop kultura -

Ovaj film je pravi instrument kojim će se oživeti Jasenovac, važno je da se istina ispriča autentično, kaže konsultant Majkl Berenbaum

Ekipu filma "Dara iz Jasenovca" na snimanju je posetio američki ekspert za Holokaust i stručni konsultant Majkl Berenbaum.

Gost iz Amerike gledao je pripreme za scenu u kojoj glumci koji igraju ustaše bacaju više od 200 statista u reku. Prizor je celoj ekipi naterao suze na oči.

foto: Aleksandar Letić

- Film „Dara iz Jasenovca“ je važan kako bi se spoznala i ispričala istina o Jasenovcu. Mnogi će se poistovetiti sa strašnom sudbinom devojčice, njenom hrabrošću i snagom. Ovaj film je pravi instrument kojim će se oživeti Jasenovac, važno je da se istina ispriča autentično.

Kvalitet „Dare iz Jasenovca“ leži u njegovoj suptilnosti i dubokoj ljudskosti. Važno je pokazati da se to desilo ljudima, kao i da su te monstruozne zločine učinili upravo ljudi, a ne neka čudovišta i druga bića. Smatram vrlo smelom odlukom da sve to bude prikazano kroz nežnost i nedužnost prelepe devojčice, koja će izneti svoju priču - kazao je Berenbaum.

foto: Zorana Jevtić

Ekipu očekuje nastavak snimanja u Hrvatskoj, a premijera je planirana za 2020. godinu.

Iza filma „Dara iz Jasenovca“ stala je država sa 2.300.000 dinara, međutim, kako kažu, to na kraju izgleda neće biti dovoljno.

- Planirani budžet biće oko tri miliona evra - rekao je producent Maksa Ćatović.

Neobično U FILMU I SESTRA MAKSA LUBURIĆA

foto: Aleksandar Letić

U filmu ćemo gledati Maksa Luburića, kog će tumačiti Marko Janketić. Zanimljivo da će deo priče Gage Antonijevića biti i Nada Šakić, Maksova polusestra, koja je bila čuvar logora Stara Gradiška, a kasnije žena Dinka Šakića.

(Kurir.rs / Lj. Radanov / Foto:Aleksandar Letić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track