UMRO PANČEVAČKI TAMBURAŠ: Preminuo Budimir Stojanović u 66. godini
Foto: Printscreen/Facebook

TUGA

UMRO PANČEVAČKI TAMBURAŠ: Preminuo Budimir Stojanović u 66. godini

Pop kultura -

Osnivač tamburaškog orkestra Tamburatorijum profesor Budimir Stojanović preminuo je u 66. godini.

Budimir Stojanović (rođen 13. novembra 1952. godine u Mramorku kod Pančeva) je istaknuti srpski muzički umetnik, profesor, šef tamburaškog orkestra Nacionalnog ansambla Kolo i AKUD Lola.

Prvi kontakt sa muzikom uspostavio je preko tambure i u svetu tamburaške muzike je i danas. Diplomirao je 1985. godine na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu - odsek za gudačke instrumente (kontarbas, orkestarsko-pedagoški smer).

Dobitnik je Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za 1991. godinu i priznanja za uspešan rad Zajednice muzičkih škola Srbije, na nivou Republike i AP Vojvodine. Osnivač je više tamburaških orkestara u Srbiji i Vojvodini.

Dolaskom u Pančevo, 1994. godine, postavljen je na mesto koncert majstora tamburaškog orkestra RTV Pančevo, zatim iste godine postaje šef trzačkog odseka u Muzičkoj školi Jovan Bandur u Pančevu gde istovremeno predaje i kontrabas i tamburu. Njegovi učenici su dobitnici velikog broja nagrada i priznanja u zemlji i regionu.

Osnivač je Dečjeg tamburaškog orkestra Tamburatorijum u Pančevu, sa kojim postiže zapažene rezultate. Ovaj orkestar je, između ostalog, poneo epitet najboljeg u Vojvodini i Srbiji za 2002. i 2003. godinu. U tri navrata, 2000, 2002. i 2005. godine, dobitnik je nagrade za najuspešnijeg profesora Muzičke škole Jovan Bandur u Pančevu, Inicijator je osnivanja festivala Umetnička tambura u Novom Sadu. Predsednik je aktiva predavača tambure Srbije i aktivno radi na usavršavanju predavanja ovog instrumenta. Autor je Tamburaškog bukvara namenjenog početnicima.

Napisao je i prvi plan i program za srednju školu za tamburaške instrumente.

Budimir Stojanović je bio na čelu tamburaškog orkestra AKUD Lola od njenog osnivanja, septembra 1999. godine. Za nepunih pet godina rada ovaj orkestar je postigao zavidne rezultate i svrstao se u najuspešnije tamburaške orkestre u Srbiji: prva mesta na beogradskom takmičenju “Amateri svome gradu” 2000. i 2002. godine (na ovom takmičenju prof. Budimir Stojanović je dobitnik prve nagrade kao najuspešniji umetnički rukovodilac), Srebrna plaketa na Festivalu tamburaških orkestara Srbije u Rumi 2001. godine, osvajanje trećeg mesta na Festivalu malih tamburaških orkestara u Starčevu 2002. godine. Godine 2010. prof. Stojanović osniva tamburaški orkestar pri Nacionalnom ansamblu Kolo i postaje njegov šef.

Kurir.rs/K.Đ/013info, Foto: Printscreen/Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja