Najnovije vesti

OMOT 1. ALBUMA BIJELOG DUGMETA ŠOKIRAO JUGU! Devojci koja je na njemu se desilo nešto STRAŠNO kada je izašao (FOTO)
Foto: Printscreen

zabezeknuo sve

OMOT 1. ALBUMA BIJELOG DUGMETA ŠOKIRAO JUGU! Devojci koja je na njemu se desilo nešto STRAŠNO kada je izašao (FOTO)

Pop kultura

Pre 45 godina 18. novembra grupa Bijelo dugme objavila je prvi studijski album pod nazivom "Kad bih bio bijelo dugme". Nesvakidašnji omot za bivšu Jugoslaviju privukao je veliku pažnju.

Sarajevski slikar Dragan S. Stefanović je bio jedan od prvih dizajnera omota na prostorima bivše Jugoslavije. Prvi projekat je bio ozloglašeni omot za prvi album najpopularnije jugoslovenske rok grupe svih vremena.

Stefanović je bio prijatelj iz detinjstva Gorana Bregovića, pa su već sarađivali za kreiranje plakata za njegovu grupu "Beštije".

Početkom sedamdesetih angažuju ga grupe "Ambasadori" i "Indeksi" i kasnije postaje poznat posle čuvenog omota na kome su ženske grudi.

Legenda kaže da su stariji Beograđani masovno ulazili u beogradsku knjižaru "Kultura" gde se ploča prodavala i negodovali prodavcima sa rečima "A kakva vam je ovo kultura u izlogu?", dok je Stefanović u više intervjua prepričavao anegdotu u kojoj ga je momak devojke sa omota jurio po Radio Sarajevu samo da bi ga izvukao napolje, pitao da li poznaje njegovu devojku i da li je istina da se ona slikala za omot. Pošto mu je Stefanović rekao da je to ona, momak joj je udario šamar i zahvalio se.

Sveopšte ludilo i zgražavanje je pomoglo Stefanoviću da nastavi sa dizajniranjem, pa je nastavio sa radom sa Korni grupom za album "Mrtvo more“ i jedan od prvih primera pop arta u jugoslovenskoj diskografiji, omot za album „Time II“ istoimene grupe.

Stefanović je bio dosledan u erotizaciji albuma radeći ih upravo ili u maniru pop arta ili slikarskog detalja. Veliki uspeh je postigao i sa drugim omotom za Bijelo dugme "Šta bi dao na mom mjestu" na kome je bila ženska zadnjica dok je omot za "Bitangu i princezu" – koji je trebalo da predstavlja udarac ženske noge u štiklama u međunožje muškarca u belom odelu – cenzurisan od strane Jugotona.

Pričalo se da su bendovi prvo puštali demo snimke Stefanoviću kako bi dobio inspiraciju, a onda, pošto je bio poznat po dugačkom i samotnjačkom radu, čekali da završi omot pre nego što krenu sa finalnim miksom albuma.

foto: Printskrin Youtube

Kurir.rs/Beforeafter.rs, Žena/Foto: Printscreen, Youtube

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...