UMETNIK UJEDINIO AMERE I SRBE: Petrićev legat promovisaće film! Nagrada nosi ime po profesoru!
Foto: Damir Dervišagić

Lepo

UMETNIK UJEDINIO AMERE I SRBE: Petrićev legat promovisaće film! Nagrada nosi ime po profesoru!

Pop kultura -

Bavićemo se prevođenjem njegovih knjiga, ali i izdavanjem velikog broja rukopisa našeg značajnog teoretičara, otkrio je Sudar

Reditelj, teoretičar i estetičar filma Vlastimir Sudar odlučiće o nagradi za najsinematičniju sekvencu na Festivalu autorskog filma, koja od ove godine nosi ime po nedavno preminulom profesoru i teoretičaru filma Vladimiru Petriću, saopštili su organizatori FAF na konferenciji za medije.

Sudar je otkrio da je veliki poštovalac Vlade i njegovog dela.

- On je bio vrlo predan istraživač i svojim radom u inostranstvu pokazao je da nauka nema granica. Bio je pionir teoretskog, istorijskog filmskog znanja. Poznavao sam ga, Petrić je bio jedan od onih ljudi za koje nikako ne možete da pomislite, bez obzira na njihove godine, da će oni zapravo jednog dana otići - rekao je Sudar i napomenuo da je Petriću poklonio svoju knjigu o Aleksandru Saši Petroviću.

Iza Vladimira Petrića ostaju fondacija i legat koji će za svoj primarni cilj imati promociju filma kao umetnosti.

- One će funkcionisati u Beogradu i Bostonu. Baviće se takođe prevođenjem Petrićevih knjiga, ali i izdavanjem velikog broja neobjavljenih rukopisa našeg značajnog teoretičara filma. U fokusu delovanja fondacije i legata biće i vizuelna zaostavština profesora Petrića u vezi sa njegovim bavljenjem eksperimentalnim filmom - kazao je Sudar.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track