OLIVER MANDIĆ OPLEO PO BIVŠEM ČLANU RIBLJE ČORBE: Čutura je polupismen muzičar!
Foto: Dragana Udovičić

Revoltiran

OLIVER MANDIĆ OPLEO PO BIVŠEM ČLANU RIBLJE ČORBE: Čutura je polupismen muzičar!

Pop kultura -

Vanredna skupština Organizacije muzičkih autora Srbije Sokoj, na kojoj se očekuje razrešenje više bolnih tačaka, smena Upravnog odbora i rasprava o krivičnoj prijavi protiv direktora Dejana Manojlovića, biće održana danas u 11 sati na Kolarcu.

Bivšeg predsednika Upravnog odbora, kompozitora Petra Stokanovića nije začudila afera zbog novog direktora, koji je zloupotrebio njihov novac i više od četiri miliona evra stavio na berzu.

- Nisam iznenađen podnošenjem krivične prijave protiv direktora Sokoja, jer je i moja ostavka na mesto predsednika Upravnog odbora pre dve i po godine bila gest protesta protiv načina na koji stručna služba, uključujući i direktora Sokoja, vodi našu, autorsku organizaciju. O svim nepravilnostima detaljno sam obavestio sve članove skupštine - kaže Stokanović i nastavlja:

- Mnogo je primera lošeg i nestručnog rukovođenja organizacijom, a ovaj konkretan slučaj jasan je pokazatelj samovolje pojedinih rukovodilaca u Sokoju, što je inače bila praksa godinama unazad. Oni koji ne ispunjavaju svoje obaveze i ne rade u skladu sa zakonom i Statutom Sokoja nemaju šta da traže u autorskoj organizaciji. Šteta po autore je ogromna. Iskreno, verujem da će danas skupština Sokoja, kao najviši organ, konačno jasno staviti do znanja svima da Sokoj pripada svim poštenim autorima i samo autorima.

Skupština Sokoja zakazana je na inicijativu više od 90 članova, a Oliver Mandić posebno je ljut na rad Upravnog odbora.

- Prosto je neverovatno da polupismeni muzičar kao Nikola Čuturilo bude na čelu Upravnog odbora Sokoja. Njegov najveći domet u muzici je to što je bio član Riblje čorbe. Za ovakvu instituciju trebaju nam pošteni, ljudi od znanja i obrazovanja, koji će da obezbede bolje funkcionisanje Sokoja. Nisam zainteresovan da budem u bilo kom organu jer nemam vremena za to.

Međutim, kao član skupštine boriću se da ispravim nepravdu koja je nanesena autorima i izvođačima klasične, džez i filmske muzike. Njima treba da se povisi bod i smatram da potcenjeni ovim sistemom bodovanja. Pročitao sam izjavu direktora Dejana Manojlovića da će izaći sa svojim argumentima, kakve on argumente može da ima kad je prekršio Statut i sa četiri miliona naših evra kupio obveznice i stavio na berzu, bez odluke članova skupštine. Izveštaj Nadzornog odbora o njegovim propustima potvrdio je šef Sokoja - Zavod za intelektualnu svojinu - zaključuje Mandić.

Odustali od sale opštine Stari grad

AUTORI NEĆE KOD BASTAĆA

Vanredna skupština Sokoja, na kojoj se očekuje smena Upravnog odbora i rasprava o krivičnoj prijavi protiv direktora Dejana Manojlovića prvobitno je bila zakazana u sali opštine Stari grad. Nakon što su se, kako saznajemo, pojedini članovi pobunili, ne želeći da se ova organizacija povezuje sa politikom i sa imenom Marka Bastaća (predsednik opštine op. aut.), nova lokacija zasedanja je Kolarac.

REAGOVANJA UMETNIKA NA ZAKAZIVANJE VANREDNE SEDNICE ORGANIZACIJE MUZIČKIH AUTORA

DRAGAN BRAJOVIĆ BRAJA

NEMA VELIKIH PROBLEMA

foto: Dragana Udovičić

Prvi put posle jako dugo godina Sokoj nema velike probleme. Mene ne interesuje da budem u nekom organu, ali ću pratiti rad organizacije.

DRAGAN STOJKOVIĆ BOSANAC

KO POBEDI, NEKA BIRA NOVE LJUDE

foto: Dragana Udovičić

U Sokoju treba da se bira novo rukovodstvo. Ko bude imao većinu, taj će moći da odlučuje.

FILIP MILETIĆ

IZJAVE NAKON SKUPŠTINE

foto: Damir Dervišagić

Moj stav je da ne dajem izjave za medije dok ne bude održana skupština Sokoja. Obratićemo se javnosti nakon današnjeg zasedanja i reći kakvi su problemi ove organizacije.

(Kurir.rs / Ljubomir Radanov / Foto:Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track