LOŠE VESTI ZA FANOVE PRLETA, TIHOG, MARIJE: Otpisane više nećemo gledati
Foto: Printscreen

IZLIZAla se traka

LOŠE VESTI ZA FANOVE PRLETA, TIHOG, MARIJE: Otpisane više nećemo gledati

Pop kultura -

Hitno spasti od propadanja: Slika je posivela i isprala se od silnog repriziranja. Vlasnik prava je „Avala film“, koji su kupili Česi, i jedino oni mogu da mu vrate stari sjaj, digitalizuju ga i restauriraju

Uloge Prleta i Tihog obeležile su karijere Dragana Nikolića i Voje Brajovića i nema dana da neka televizija ne prikazuje film „Povratak otpisanih“, ali teško da će to moći da radi još dugo.

Radio-televizija Srbije nedavno ga je reprizirala, a i laiku je jasno da mu je potrebna hitna digitalizacija i restauracija.

- Slika je posivela i isprala se od silnog repriziranja. RTS nije vlasnik prava na film „Povratak otpisanih“, već „Avala film“, koji su kupili Česi. Nemamo mogućnost da se u to mešamo - kaže za Kurir sagovornik s Javnog servisa.

foto: Printscreen

Spaseno 100 filmova

Siniša Pavić, scenarista prvog dela serije, kaže da ima još puno filmova i serija koje moraju da budu spasene od propadanja. „Povratak otpisanih“ nastao je na krilu uspeha TV serije. Radnja se odigrava u kasno leto 1944. godine. Grupa partizana, „otpisanih“, uspeva da uđe u Beogradu i obavi delikatne zadatke. U Srbiji trenutno Kinoteka digitalizuje kultne jugoslovenske filmove. Dosad je u novi format prebačeno oko 100 filmova, a od daljeg propadanja hitno moramo spasti i „Povratak otpisanih“.

Vraćanje na 35 mm

- Digitalizacija je proces prebacivanja sa analognog nosača na digitalni. Da bismo radili restauraciju, moramo imati digitalni fajl. Dakle, prvo radimo digitalizaciju, pa restauraciju. Ne restaurira se sve što se digitalizuje. Nešto samo digitalizujemo, pa čuvamo i čekamo neka bolja vremena, veći broj ljudi ovde ili bolje mašine, bolji softver...

Restauriše se ono što će se vraćati ponovo na traku od 35 mm. Ona je i dalje najbolji medij za čuvanje filmova, jer ako se čuva kako treba, što se tiče vlage i temperature, znamo da će trajati sto godina, a za sve ove LTO i DVD, eksterne hardove - za to ne znamo koliko može da traje. Svi ti magnetni nosači moraju svako malo da se prebacuju na novu generaciju - sada imamo LTO7. LTO3 može da ide na uređaj za čitanje LTO5 - objasnio je Stevan Stanić iz Odeljenja digitalizacije i digitalne restauracije Jugoslovenske kinoteke.

foto: Dragana Udovičić

Podrška Voje Brajovića

TIHI: SPASITE OTPISANE

Od premijernog emitovanja „Otpisanih“ prošle su 44 godine. Scenario je nastao po sećanjima Dragana Markovića, koji je svoja iskustva iz okupiranog Beograda preneo na papir.Velika većina likova bazirana je na sudbinama stvarnih ljudi. Voja Brajović kaže za Kurir da moramo spasti „Otpisane“ od propadanja.

- RTS i „Avala film“ to moraju da urade zajedničkim snagama. Moramo to da uradimo i s našim drugim filmovima. Gledao sam pre neki dan „Bitku na Neretvi“ i slika je bila čista i savršena, a tako isto moraju da urade i sa „Povratkom otpisanih“ - kaže glumac.

Ljubomir Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track