POČAST VELIKOM GLUMCU: Spomen-ploča Đuzi Stojiljkoviću
Foto: Aleksandar Jovanović

Bravo Usvojena inicijativa da se glumcu oda počast

POČAST VELIKOM GLUMCU: Spomen-ploča Đuzi Stojiljkoviću

Pop kultura -

Beograd će na ovaj način u ulici u kojoj je živeo iskazati zahvalnost umetniku, čuvenom Rođi iz „Pozorišta u kući“

Članovi Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda usvojili su inicijativu da se Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću postavi spomen-ploča u ulici u kojoj je živeo u Beogradu. Tu inicijativu je podnelo Društvo za ulepšavanje Vračara, pa će tako na fasadi zgrade u Novopazarskoj ulici u kojoj je srpski glumac živeo biti postavljena spomen-ploča da podseća na njegovu karijeru.

Velika popularnost

Stojiljković je rođen 1929. godine u mestu Ražanj. Profesionalnu karijeru je započeo 1951. godine u Beogradskom dramskom pozorištu. Često je gostovao u brojnim predstavama, a veliku popularnost je stekao filmom „Ljubav i moda“, kao i ulogom Rodoljuba Petrovića u seriji „Pozorište u kući“.

Takođe, na sednici je doneta odluka i da jedna ulica u Beogradu ponese ime Blagoja Jovovića. U inicijativi je precizirano da je Jovović 10. aprila 1957. godine izvršio atentat na ozloglašenog čelnika ustaškog NDH Antu Pavelića, na dan kada su ustaše u Argentini slavile dan osnivanja svoje nacističke države, takozvane Nezavisne države Hrvatske, tvorevine koja je u Drugom svetskom ratu izvršila jedan od najvećih i najtežih genocida na svetu, a čiji je jedan od osnivača bio upravo Pavelić.

Heroj

- Kao heroj srpskog naroda, Blagoje Jovović izvršio je atentat na najvećeg zlotvora u srpskoj istoriji, ustaškog poglavnika Antu Pavelića. Stotine hiljada Srba ubijeno je na najmonstruoznije načine od strane Pavelićevih ustaša u NDH. Ovaj zlikovac osnovao je u Jasenovcu i logor za srpsku decu, kao i logore ne samo za Srbe već i za Rome, Jevreje, muslimane i antifašiste - poručio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

N. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track