AMERIKANCI U STRAHU OD RUSKOG FILMA! Bondarčuk: Ne vodim rat s Trampom, ali čeka ga invazija!
Foto: Promo, AP

hit u najavi

AMERIKANCI U STRAHU OD RUSKOG FILMA! Bondarčuk: Ne vodim rat s Trampom, ali čeka ga invazija!

Pop kultura -

Moskva je ponovo napadnuta Siguran sam da ćemo prijatno iznenaditi publiku i pokazati svetu kako se pravi spektakularan SF film za 21. vek, kaže reditelj

Kada je na velika platna svetskih bioskopa 2017. godine sletela „Sila privlačnosti“, film Fjodora Bondarčuka, sina proslavljenog ruskog oskarovca Sergeja Bondarčuka, bio je to prvi put u istoriji naučne fantastike da su vanzemaljci, umesto u Njujorku ili Los Anđelesu, poželeli da smak sveta otpočnu negde drugo. Recimo, u Moskvi.

Vidno čačnuti u živac, ponos i nepisano pravo da je isključivo moćna Amerika dostojna toga da bude jadna žrtva, ali i časni spasilac sveta od nadmoćne sile iz svemira, slavni holivudski producenti i kritičari ujedinili su se u oceni da je „Sila privlačnosti“ - uprkos superiornim specijalnim efektima i režiji kojima može da parira „Danu nezavisnosti“ i celokupnom „Marvelovom“ univerzumu - samo jeftina ruska propaganda koju potpisuje pulen i vatreni pristalica Vladimira Putina. Bondarčuk, međutim, posle samo dve godine, ne obazirući se previše na loše vesti sa „zapadnog fronta“, poput šamara istom donosi „Invaziju“. Drugi deo pomenutog ruskog blokbastera, čiju premijeru su Rusi videli prvog dana 2020, publika u Srbiji videće već 9. januara.

Za snimanje nastavka ministarstvo odbrane Ruske Federacije obezbedilo je najnoviju vojnu opremu, uključujući i test-uzorke koje će tek uvesti u proizvodnju. Budete li u bioskopima gledali „Invaziju“, imaćete priliku da premijerno, osim ovog filma, pogledate i koncept novog bespilotnog vozila, koje će uskoro postati deo ruskih oružanih snaga. Može se reći da je „Invazija“ filmska verzija vojne parade koju svakog 9. maja na Dan pobede u Drugom svetskom ratu gledamo na Crvenom trgu, pred zidinama moćnog Kremlja.

- Ne vodim rat protiv Trampa i njegove politike - poručuje posle negativnih komentara američkih medija Fjodor Bondarčuk i nastavlja: - Za samo tri godine tehnologija je mnogo napredovala, porasle su nam mogućnosti, a i uložili smo tri puta više novca nego u prvi deo. Siguran sam da ćemo prijatno iznenaditi publiku i pokazati svetu kako se pravi spektakularan naučnofantastični film za 21. vek. U drugom delu glavne uloge igraju Aleksander Petrov, Irina Staršenbaum i drugi. - Prijatno me je iznenadio minimalizam, ali i snaga originalnosti filma Denija Vilneva „Dolazak“.

Deca širom sveta dive se tehnološkim i vrhunski dizajniranim robotima iz serijala „Transformersi“. O „svemirskom udžbeniku“ legendarnih „Ratova zvezda“ i njihovom uticaju na pop kulturu ne treba posebno govoriti. Stoga, nije mi bilo nimalo jednostavno da stvorim jedinstveni univerzum „Sila privlačnosti“. Bez lažne skromnosti, veoma sam ponosan na njega - ističe reditelj, napominjući da će „Invaziju“ moći da prate i gledaoci koji nisu odgledali prvi deo: - Radnja nastavka nadovezuje se na prethodni film, ali je nezavisna i dopušta novim gledaocima da se uključe u dalji tok priče. Ovo je potpuno novo ostvarenje iz našeg univerzuma. Ista je Moskva i isti su junaci, a tu su i novi heroji u drugačijem, vanzemaljskom svetu.

foto: EPA

Ko je Fjodor Bondarčuk

Ruski Spilberg i Putinov čovek

.: Fjodora Bondarčuka, koji poseban status u svetskoj kinematografiji ima zahvaljujući svom talentu, ali i nasleđu svog oca, Holivud je donedavno smatrao ruskim Spilbergom. Sve dok nije pružio javnu podršku Vladimiru Putinu i politici savremene Rusije, čija moć nesumnjivo jača tokom poslednje decenije. Film „Invazija“ zabranjen je za reklamiranje na najvećim društvenim mrežama.

Ljubomir Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track