66. NINOVA NAGRADA OTIŠLA U RUKE SAŠI ILIĆU! "Pas i kontrabas" odneo pobedu većinom glasova (KURIR TV)
Foto: Tamara Trajković

DODELA NINOVE NAGRADE

66. NINOVA NAGRADA OTIŠLA U RUKE SAŠI ILIĆU! "Pas i kontrabas" odneo pobedu većinom glasova (KURIR TV)

Pop kultura -

Dobitnik 66. Ninove nagrade za roman godine je Saša Ilić za delo "Pas i kontrabas". Predsednik žirija Teofil Pančić kazao je da su za nagrađeni roman glasali Marija Nenezić, Branko Kukić i Marjan Čakarević, dok su Pančić i Ivan Milenković glasali za roman "Po šumama i gorama" Milenka Bodirogića. Nagradu je osvojio mali izdavač Orfelin, koji je imao dve knjige u užem izboru.

"Roman Saše Ilića 'Pas i kontabas' kompleksna je priča o prožimanju prošlosti i sadašnjosti, sukobu pojedinca i društva, života i umetnosti, iskučena postupkom koji ukršta mnoštvo pripovednih perspektiva i nudi zaokruženu sliku savremenog sveta", rekao je Pančić i dodao da ta knjiga "znači povratak Dobitnik Saša Ilić istakao je da "nije očekivao nagradu".velikoj naraciji", kao i da se "hrabro suočava sa socijalnim traumama".

foto: Tamara Trajković

U najužem izboru bili su romani Slobodana Tišme "Grozota ili..." ("Čarobna knjiga"), Steva Grabovca "Mulat albino komarac" ("Imprimatur") i Ane Vučković "Jugoslav" ("Partizanska knjiga"). Nagrada se dodeljuje se od 1954. godine, a prvi dobitnik bio je Dobrica Ćosić za roman "Koreni". Tokom proteklih godina dodeljivana je piscima sa prostora bivše Jugoslavije, a među dobitnicima su bili Oskar Davičo, Živojin Pavlović, Dragan Velikić, Branko Ćopić, Meša Selimović, Borislav Pekić, Miloš Crnjanski, David Albahari i drugi.

Kurir.rs/Lj.R/Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track