Najnovije vesti

ČISTAČA VIDELO 76.000 LJUDI: Za Marinu Abramović iz budžeta izdvojeno 660.000 evra
Foto: AP, EPA

Transparentno: Ana Ilić o izložbi „Čistač“

ČISTAČA VIDELO 76.000 LJUDI: Za Marinu Abramović iz budžeta izdvojeno 660.000 evra

Pop kultura

Njujork tajms je izložbu „Čistač“ stavio na listu 28 najvažnijih u 2019, a i britanski BBC Beograd je proglasio jednim od pet najkreativnijih gradova na svetu

Retrospektivnu izložbu Marine Abramović „Čistač“ u Muzeju savremene umetnosti pogledalo je 76.000 ljudi.

- Osim što smo našoj publici omogućili da vidi Marinina dela, ova izložba uradila je mnogo više za Srbiju - mesecima se u javnosti polemisalo o umetnosti, svetski mediji prenosili su najpozitivnije utiske iz naše zemlje - kaže Ana Ilić u ime Vlade Srbije i tima Ane Brnabić, koja je „krivac“ što se umetnica nakon 44 godine vratila u svoj rodni grad.

Ilićeva objašnjava da Abramovićkin dolazak nije finansiran samo iz budžeta.

- U izložbu „Čistač“, koja je trajala od 21. septembra 2019. do 20. januara 2020, uloženo je 1.300.000 evra. Od toga je Vlada, preko Ministarstva kulture i informisanja, izdvojila oko 660.000 evra, dok su ostatak finansirali više od 20 donatora i sponzora. Zbog visokog nivoa produkcije, samo u tehničku opremu uloženo je 300.000 evra.

Važno je istaći da će ta oprema ostati u Srbiji na korišćenje kulturnim i umetničkim institucijama - zaključuje Ana. Njujork tajms je izložbu „Čistač“ stavio na listu 28 najvažnijih u 2019, a i britanski BBC Beograd je proglasio jednim od pet najkreativnijih gradova na svetu.

O izložbi su pisali i nemački Dojče vele, Vašington post, CN Treveler, Biznis insajder, magazini Vajerd i Forbs, španska agencija EFE, ABC Njuz, ali i mnoge umetničke publikacije: Artnet, Gugenhajm, Modernizam, Artlend magazin...

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...