KONCERT U ČAST KAZAHSTANSKOG PESNIKA: Zvezde opere nastupaju u Srbiji!
Foto: Yunus Emre Enstitusu, Promo

Godišnjica

KONCERT U ČAST KAZAHSTANSKOG PESNIKA: Zvezde opere nastupaju u Srbiji!

Pop kultura -

U čast obeležavanja 175 godina od rođenja čuvenog kazahstanskog pesnika Abaja Kunanbajeva u Zadužbini Ilije M. Kolarca večeras od 20 časova održaće se koncert "Operske zvezde turkijskog sveta" uz učešće odabranih umetnika iz 5 različitih zemalja.

Abaj Kunanbajev, "Šekspir kazahstanske književnosti", rođen je 1845. godine u istočnom Kazahstanu i poznati je pesnik, mislilac, kompozitor, filozof i utemeljivač pisane književnosti. Nasleđe koje je ostavio bogato je prozom i prevodima ruskih pisaca, a najveći doprinos kulturi i folkloru ostavio je u poeziji, u kojoj izražava veliku ljubav prema svojoj zemlji.

Umetnik koji će večeras u čast Kunanbajeva nastupati u "Operskim zvezdama" u Zadužbini Ilije M. Kolarca je Ahmed Baran - Kanun iz Turske, koji je sa 18 godina postao najmlađi solista sinfoniskog orkestra. Održao je na hiljade nastupa, a posebnu pažnju izazvao je koncertima u Sidnejskoj operi i sedištu UNESKO u Parizu, kao i koncertom u čast kraljice Engleske, predsednika Rusije, pape Vatikana i kralja Norveške.

foto: Yunus Emre Enstitusu

Pored Ahmeda, večeras će nastupati Farida Mamadova, cenjena umetnica na operskoj sceni iz Azerbejdžana. Njeni scenski radovi uključuju repertoar u rasponu od baroka do savremenih dela. Bila je prvi izvođač različitih vokalnih ciklusa, oratorija i mono-opera evropskih i azerbejdžanskih kompozitora.

foto: Yunus Emre Enstitusu

Treča učesnica "Operske zvezde" je sopran Zupar Gabdulina iz Kazahstana koja je diplomirala na nacionalnom konzervatorijumu Kurmangazi, smer solo pevanje. Svojim glasom krasila je scene prestižnih svetskih teatra u Rusiji, Francuskoj, Rumuniji i Turskoj, gde je osvojila i mnoge prestižne nagrade.

foto: Yunus Emre Enstitusu

Umetnik Kuzenbajev Talgat Perdebekovič - Bariton i učesnik najavljenog koncerta diplomirao je na Državnom konzervatorijumu u Almatiju, a pored brojnih nagrada i priznanja učestvovao je i u produkciji opere "Il Trovatore" G. Verdija u Tatarskom državnom akademskom pozorištu za operu i balet u Kazanju.

foto: Yunus Emre Enstitusu

Učesnik Rustam Ahmedov, koji je bio počasni student klavira na Nacionalnom konzervatorijumu u Turkmeningu peti je i poslednji učesnik koncerta. Radio je kao instruktor nastave klavira i komorne muzike, sarađivao sa brojnim svetskim umetnicima i nastupao u zapaženim koncertnim dvoranama.

Koncert će biti održan u organizaciji Međunarodne organizacije turkofone kulture TURSKOJ i Turskog kulturnog centra Yunus Emre, a pod pokroviteljstvom ambasada Azerbejdžana, Kazahstana i Republike Turske.

Kurir.rs/ Foto: Yunus Emre Enstitusu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track