PRAVNIK PODNEO KAZNENU PRIJAVU PROTIV JOSIPE LISAC: Naša himna je lepa, a ono je bilo čisto OMALOVAŽAVANJE!
Foto: Damir Dervišagić

SKANDAL

PRAVNIK PODNEO KAZNENU PRIJAVU PROTIV JOSIPE LISAC: Naša himna je lepa, a ono je bilo čisto OMALOVAŽAVANJE!

Pop kultura -

Kaznena prijava protiv Josipe Lisac poslata je iz Opatije, i to zbog kaznenog dela iz člana 349. Kaznenog zakona, tj. povrede ugleda Republike Hrvatske. Boško Županović sumnja da je Lisac prilikom inauguracije Zorana Milanovića izvela i intonirala himnu Republike Hrvatske na omalovažavajući način.

U obrazloženju Županović navodi da je Lisac koristila izrugljive artikulacije i tonalitete koji uprkos njenom muzičkom opusu nisu društveno prihvatljivi. Županović smatra da nijedan građanin, bez obzira bio on umetnik ili neko drugi, nema pravo tonalitetno, vokalno, gestikularno i manifestativno umanjivati težinu, ozbiljnost i značaj intonacije nacionalne himne.

foto: Youtube/Printscreen

"Bilo kakvo umetničko penetriranje u skladbenu, tekstualnu i muzičku strukturu himne je nedopušteno. Takve modifikacije ili personalizacije mogu biti tolerisane u prepevavanjima drugih muzičkih žanrova uz saglasnost autora, no ne u himni. Način na koji je prilikom intonacije to radila osumnjičena apsolutno je podrugljiv i omalovažavajući zbog čega smatram da je iz istog proizašla osnova sumnje u počinjenje prijavljenog kaznenog dela", obrazložio je Županović.

Županović kaže za "Dalmatinski portal" da je diplomirani pravnik i da nema neka muzička znanja da bi sa stručnog aspekta procenjivao izvedbu Josipe Lisac.

"Izvedba je bila degutantna. Čisto omalovažavanje. Naša himna posebno je lepa i domoljubna i šalje lepu i jasnu poruku. Niko ne sme manipulisati s himnom. Nemam ništa ni protiv Josipe Lisac, ni protiv Zorana Milanovića. Neka on bude predsednik svim građanima, kako je najavio, a ona neka nastavi sa svojim pevanjem koja će izazivati različite reakcije, no smatram da himnu moje države niko ne može tako intonirati i izvoditi... Ja sam se juče sramio što sam Hrvat", kazao je Županović.

Županović ne očekuje da će se išta konkretno dogoditi s prijavom.

foto: Printscreen/Instagram

Kurir.rs/K.Đ/Jutarnji.hr, Foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track