PLASIDO DOMINGO PRIZNAO OPTUŽBE: Žene, žalim što sam vas seksualno uznemiravao!
Foto: Profimedia

kaje se

PLASIDO DOMINGO PRIZNAO OPTUŽBE: Žene, žalim što sam vas seksualno uznemiravao!

Pop kultura -

Sad se setio Španski tenor prvo je negirao optužbe, ali dan nakon što je Harvi Vajnstin proglašen krivim za napastvovanje promenio je ploču

Plasido Domingo (79), koji je u centru pažnje zbog optužbi čak devet žena za seksualno zlostavljanje, izvinio se svojim žrtvama navodeći kako će snositi potpunu odgovornost za svoje postupke.

Više žena optužilo je španskog tenora da je pokušao da ih natera na seksualne odnose nudeći im uloge. Takođe, neke od njih su navele da su se zbog Domingovih neprimerenih komentara osećale neprijatno, a više desetina ljudi iz sveta opere je reklo da su bili svedoci neprikladnog ponašanja čuvenog pevača prema mladim ženama.

Moli za oproštaj

Kako je objavio Asošiejted pres u avgustu 2019, devet žena iznelo je tvrdnje da ih je pevač uznemiravao od kraja osamdesetih godina. U septembru je objavljeno novo istraživanje u kojem je iste optužbe iznelo još jedanaest žena. Iako je u početku negirao sve optužbe, sada se izvinio svima.

- Želim da znaju da mi je iskreno žao zbog patnje koju sam im naneo. Prihvatam svu odgovornost za svoja dela - poručio je španski tenor, koji je dosad negirao sve optužbe.

- Poslednjih meseci sam razmišljao o optužbama i sada shvatam da su se neke žene možda plašile da se iskreno izjasne zbog straha za svoju karijeru - naveo je Domingo u saopštenju.

Domingo je zamolio za oproštaj dan nakon što je porota u Njujorku čuvenog holivudskog producenta Harvija Vajnštajna proglasila krivim za seksualni napad i silovanje.

foto: Profimedia

Podsetimo, čuveni operski pevač je u oktobru prošle godine dao ostavku na mesto generalnog direktora Oopere Los Anđelesa. Na toj funkciji bio je od 2003. godine. Osim ostavke, otkazao je i nastup u Metropoliten operi u Njujorku, a na njegovo mesto došao je Srbin Željko Lučić.

Druge američke operske kuće otkazale su saradnju s njim, a u Evropi i dalje radi. Španija je otkazala učešće Dominga na jednom događaju, pošto je on priznao svoju odgovornost u vezi sa optužbama.

- Dosad je situacija bila drugačija, postojala je pretpostavka nevinosti. Međutim, u trenutku kada on kaže da se desilo to što se desilo u vezi sa ozbiljnim događajima koje se tiču brojnih žena, odlučili smo da nema mesta da se održi njegov nastup - rekao je španski ministar kulture Hose Manuel Rodriges Uribes.

Izvisio

Nacionalni institut scenske umetnosti i muzike (Inaem), koji zavisi od ministarstva, saopštio je da otkazuje učestvovanje umetnika u predstavi Luisa Fernanda 14. i 15. maja u Nacionalnom teatru Sarsuela „iz solidarnosti sa pogođenim ženama“.

Inače, Domingo je od 1962. oženjen koleginicom Martom, s kojom ima troje dece. Pre nje, bio je u dovogodišnjem braku iz koga ima jedno dete.

JELENA STUPARUŠIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track