SARADNICI STALI U ODBRANU UPRAVNICE NARODNOГ POZORIŠTА: Komunikacija s Ivanom Vujić je odlična!
Foto: Nebojša Mandić

Reagovanje

SARADNICI STALI U ODBRANU UPRAVNICE NARODNOГ POZORIŠTА: Komunikacija s Ivanom Vujić je odlična!

Pop kultura -

Podrška: U tako velikim sistemima nikada ne ide sve na najlakši način. Nekada dođe do malih sukoba ili nerazumevanja, ali sva tri ansambla imaju uslove za umetničko stvaranje, kaže Konstantin Kostjukov

U Narodnom pozorištu u Beogradu svi sektori imaju dobru komunikaciju s direktorkom Ivanom Vujić, kažu direktori ansambla Baleta, Opere i Drame nacionalnog teatra, a povodom napisa u Kuriru i optužbi bivših članova Umetničkog saveta da je komunikacija s upravnicom otežana.

Stela Ćetković, Miodrag Jovanović i Smiljana Stokić podneli su ostavke i uputili su kritike na rad Vujićeve, kao i direktora Baleta Konstantina Kostjukova. - Narodno pozorište ima najveći umetnički zadatak u Srbiji i Beogradu zbog obima repertoara i ljudi koji stvaraju taj repertoar. U tako velikim sistemima nikada ne ide sve na najlakši način. Nekada dođe do malih sukoba ili nerazumevanja, ali sva tri ansambla imaju korektne uslove za umetničko stvaranje.

foto: Dragan Kadić

Naša kuća je puna izvanrednih umetnika i uvek pokušavamo svojim angažmanom da zaštitimo pozorište i publiku koja dolazi da gleda naše predstave. Mi se ovde borimo za umetnost i kvalitet i to je sve - kazao je Kostjukov i dodao da ima odličnu komunikaciju s direktorkom teatra Ivanom Vujić.

Direktorka Opere Jasmina Trumbetaš Petrović kaže da je od 1993. godine u Narodnom pozorištu i da je jedina istina za svakog umetnika njegov angažman na sceni, a da je nova upravnica otvorena za svaki predlog.

- Izlazila nam je u susret prilikom rešavanja različitih problema. Moj je predlog da Opera i Balet u narednom periodu prave višemesečne zajedničke planove u vezi s funkcionisanjem i uverena sam da se svi problemi u Narodnom pozorištu mogu rešiti razgovorom i komunikacijom, kao što je to slučaj u ovom momentu - kaže Jasmina Trumbetaš Petrović, koja je pre nekoliko dana imala premijeru opere „Manon Lesko“.

Direktorka drame Molina Udovički Fotez takođe je potvrdila da su uslovi za umetničko stvaranje u Narodnom pozorištu odlični i da nije bilo dogovora da će u predstavi „Vasa Železnova“ glavnu ulogu igrati Ljiljana Blagojević, a ne Stela Ćetković.

foto: Ana Paunković

- Nije bilo razgovora o podeli na sednici Umetničkog saveta. Zlatko Sviben nije u ulozi Vase Železnove video Stelu Ćetković, ali to je njegovo umetničko pravo - kaže Molina Fotez.

Slučaj direktor BALET IMA RUKOVODIOCA

Konstantin Kostjukov direktor je Baleta već više od godinu dana. - Narodno pozorište na mestu direktora treba da ima svetski priznate baletske umetnike. Proces angažovanja takvog umetnika na mesto direktora Baleta zahteva relativno dug period jer je za ovo mesto potrebna priprema i upoznavanje sa ansamblom, istorijatom kuće, kao i izrada višegodišnjeg plana - kaže Kostjukov.

(Ekipa kurira / Foto:Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track