PREMINULA NAJVEĆA LJUBAV MARINE ABRAMOVIĆ! Ulaj izgubio borbu sa OPAKOM bolešću u 77. godini!
Foto: Youtube screenshot

jedan od pionira performansa

PREMINULA NAJVEĆA LJUBAV MARINE ABRAMOVIĆ! Ulaj izgubio borbu sa OPAKOM bolešću u 77. godini!

Pop kultura -

LJUBLJANA - Uticajni konceptuelni umetnik Frank Uve Lajsipen, poznatiji kao Ulaj, premio je u u Ljubljani u 77. godini posle duge i teške bolesti, preneli su svetski mediji.

Ulaj je najpoznatiji kao dugogodišnji životni saputnik i saradnik Marine Abramović, sa kojom je izveo niz zajedničkih projekata od 1976. do 1988. kada su se razišli.

Ulaj iz zdravstvenih razloga nije bio u mogućnosti ni da prisustvuje retrospektivnoj izložbi "Čistač" Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, na kojoj je prikazan i deo njihovog uticajnog opusa koji su stvorili tokom čuvene umetničke i partnerske saradnje od 1975. do 1988. godine u oblasti performansa, istražujući granice ljudske izdržljivosti.

foto: Youtube screenshot

Razišli su se nakon performansa na Kineskom zidu, prešavsi više od 2.500 kilometara hodajući jedno drugom u susret sa različitih krajeva.

Svoj zajednički rad Marina i Ulaj su definisali u manifestu "Povezani radovi: Umetnost življenja".

Susreli su se ponovo u okviru performansa "Umetnik je prisutan" Marine Abramović u njujorškom Muzeju moderne umetnosti (MoMA), kada se Ulaj pojavio u galerijskom prostoru, došavši iz publike, i seo za sto pred Marinu.

Ulaj je i u samostalnom radu eksperimentisao sa različitim oblastima vizualnih umetnosti, koristeći svoj čuveni "polaroid" i često insistirajući na učešću publike u njegovim performansima.

Iz Amsterdama se 2009. preselio u Ljubljanu, gde je i preminuo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track