BEOGRAD NIJE ZABORAVIO VELIKANA: Predstava i knjiga kao omaž delu Mome Kapora
Foto: Vladimir Šporčić

DECENIJA BEZ PISCA

BEOGRAD NIJE ZABORAVIO VELIKANA: Predstava i knjiga kao omaž delu Mome Kapora

Pop kultura -

U znak sećanja na srpskog književnika, slikara i novinara, danas će premijerno biti izvedena predstava „Kraj vikenda“ i predstavljena knjiga „Najlepše priče“

Povodom obeležavanja deset godina od smrti Mome Kapora, u našem glavnom gradu pripremljen je program u čast sećanja na ovog velikana. Naime, u Teatru Vuk večeras u 20 časova održaće se premijera predstave „Kraj vikenda“, dok će Kaporova druga supruga Ljiljana i prijatelji predstaviti sat vremena ranije u opštini Vračar knjigu „Najlepše priče“.

Predstava je urađena po tekstu Mome Kapora, a u režiji Katarine Žutić. U središtu priče je sredovečni bračni par, koji odslikava muški i ženski princip ponašanja. Glavna tema je prolaznost mladosti i suočavanje sa smrću, a kao dominantno pitanje nameće se motiv straha od prolaznosti. Publici će odgovor na ovo pitanje dati velikani Ljiljana Blagojević i Rade Marjanović.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen

- Momo Kapor bio je pesnik i njegove poetske monologe tretirali smo kao poeziju, u glumačkoj igri i u rediteljskim postupcima. Drugi žanrovski pravac predstavljaju realistički igrane sekvence, slike iz života. Treći pravac je otvoreno obraćanje glumaca publici, s namerom da je zabave - kaže Katarina Žutić.

Promociju knjige „Najlepše priče Mome Kapora“ pratiće i izložba slika i crteža, koja će za posetioce biti postavljena do 24. marta u galeriji Opštine. O Mominom radu govoriće Rada Đuričin, Vjera Mujović, Marina Rajević Savić, Mirjana Bobić Mojsilović, Aleksandar Đuričić, kao i Ljiljana Kapor, osnivač Zadužbine „Momo Kapor“.

Lep gest Crteži pisca na poštanskim markama

U čast umetnika, „Pošta Srbije“ izdaće poštanske marke u okviru serije „Znamenite ličnosti“, na kojima će biti Momini crteži „Autoportret“, „Portret Liki“, „Beograd na šeširu“ i „Devojka sa ružom“, koji uspešno prezentuju lirski crtački stil koji je negovao.

M. Vujović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track