AUTORSKI TEKST KNJIŽEVNICE SENKE PAVLOVIĆ ZA KURIR: Država ne sme da ostavi samostalne umetnike na cedilu
Foto: Privatna arhiva

AUTORSKI TEKST KNJIŽEVNICE SENKE PAVLOVIĆ ZA KURIR: Država ne sme da ostavi samostalne umetnike na cedilu

Pop kultura -

Deo pomoći mora biti predviđen i za nas. Tako bi bio sačuvan kulturni život Srbije, jer ono što se jednom izgubi, ne može se ponovo brzo izgraditi

Postoji anegdota koja kaže da, u vreme kada je Veliku Britaniju napao nemački Rajh, jedan od ministara predložio je Čerčilu da novac koji je bio namenjen za kulturu preusmeri na kupovinu oružja. Na to mu je premijer odgovorio: „Ako se odreknemo kulture, šta onda branimo?“

Ovo podsećanje govori o značaju i vrednosti kulture u svakom vremenu, posebno onom teškom i sudbinskom, u kome se sada nalaze i Srbija i ceo svet.

Usled pandemije koronavirusa, pozorišne i bioskopske sale su zatvorene, književne večeri, izložbe i koncerti otkazani, a konkursi za finansiranje projekata iz oblasti kulture obustavljeni i odloženi za neka srećnija vremena. Posledice takvog stanja pogađaju sve umetnike, a posebno najranjiviju grupu među njima - samostalne umetnike, koji sada nemaju nikakve izvore prihoda i egzistencijalno su ugroženi.

Dobro je što je država odlučila da konkretnim merama pomogne srpsku privredu, ali je potrebno podržati i kulturu, koja nije ništa manje značajna za jednu naciju. Budući da smo ostali bez angažmana upravo zbog više sile, a ne svojom krivicom, tražimo da se naša profesija tretira kao i sve druge.

Našla sam podatak da u Srbiji ima 23.238 građana koji su za prošlu godinu platili porez na dohodak. Predlažem da država novac u iznosu od sto evra koji je namenila punoletnim građanima milionerima, što čini iznos preko dva miliona evra, preusmeri u fond za bespovratnu pomoć samostalnim umetnicima.

Bilo bi dobro da se, barem delimično, naša vlada ugleda na nemačku vladu, koja je za pomoć samostalnim umetnicima izdvojila neverovatnih 50 milijardi evra. Potrebno je da, srazmerno ekonomskoj snazi Srbije i raspoloživim budžetskim sredstvima, deo pomoći iz paketa mera Vlade bude predviđen i za nas, samostalne umetnike. Tako bi bio sačuvan kulturni život Srbije, jer ono što se jednom izgubi, ne može se ponovo brzo izgraditi. Verujem da je Vlada svesna značaja očuvanja institucija kulture i opstanka onih koji je stvaraju i da nas neće ostaviti na cedilu.

Senka Pavlović, samostalna umetnica iz Pančeva, član Udruženja književnika Srbije

Kurir.rs

Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track