USKORO POČINJE NOVA SERIJA: Švindleri su srpski špageti-vestern
Foto: Promo

TV kuhinja iz pera Đorđa Milosavljevića

USKORO POČINJE NOVA SERIJA: Švindleri su srpski špageti-vestern

Pop kultura -

Ekranizacija stripa Priča počinje izvlačenjem dobitničkog tiketa, i to u iznosu od neverovatnih milion dinara, koja junake odvodi u provinciju

Korona neće sprečiti fanove da uživaju u novim serijama, a već 25. aprila na RTS stižu „Švindleri“.

Scenarista „Tajkuna“ Đorđe Milosavljević vraća nas u tridesete godine dvadesetog veka. Serija počinje izvlačenjem dobitničkog tiketa, i to u iznosu od neverovatnih milion dinara, koji odlaze srećnom dobitniku u Palanci, gradiću u unutrašnjosti Srbije.

foto: Promo

Serija je prvo emitovana na „Telekomovom“ kanalu Superstar i sad je konačno poznat datum prikazivanja na RTS.

Liči na „Maratonce“

Prethodna saradnja glumca i producenta Dejana Lutkića sa scenaristom Milosavljevićem rezultirala je serijom „Jagodići“, koja je u svoje tri sezone napravila tranziciju iz niza programa smeštenih u epohu između dva svetska rata i zlatnog doba, koje je izgrađeno, mahom u Šotrinim prikazima tog perioda, u krimić, koji će potom doživeti ekspanziju.

foto: Promo

„Švindleri“ su nastali po Milosavljevićevom stripu koji je izlazio u nastavcima u specijalizovanom časopisu, a uporedo sa serijom izašao je i strip-album koji obuhvata sve dosad nacrtane avanture ovih junaka.

foto: Promo

Sama serija donosi stripovsku stilizaciju, negde na ničijoj zemlji između špageti-vesterna, Dikensovih romana i Nušićevih komedija. Ovakva stilizacija nije sasvim nova u našoj kinematografiji - na sličan način relativno bliska epoha ovoj, dakle srpska varošica između dva rata, tretirana je i u remek-delu Slobodana Šijana „Maratonci trče počasni krug“.

Umesto Nušića, on doduše ima Kovačevićev rukopis i doprinos Iling komedije, ali mehanika je veoma slična, piše Strip blog.

foto: Promo

Baza je Nušić

Ovaj kompleksni spoj je jako dobar jer je špageti-vestern i Dikensa ostavio u domenu produkcionog dizajna, mizanscena i vizuelnih pripovedačkih sredstava, a Nušića je bazirao na dinamici odnosa među junacima.

Reditelji Nemanja Ćeranić i Miroslav Lekić odlično su spojili mlade glumce Pavla Mensura i Filipa Hajdukovića u naslovnim ulogama sa iskusnim zvezdama u sporednim Goricom Popović i Draganom Gagijem Jovanovićem i, kada se na sve to nadoveže interesantan vizuelni koncept koji su sproveli, isporučili su nesvakidašnji doživljaj za gledaoce.

Preporuka Stižu „Bekstvo“ i „Ubiti Iv“

I kanal HBO se potrudio da publici ponudi dobru zabavu. Od 13. aprila kreće polusatna humoristička serija scenaristkinje i producentkinje Viki Džouns „Bekstvo“. Sa Merit Viver i Donalom Glisonom u glavnim ulogama, ovo je mešavina romantične komedije i trilera. Serija govori o ženi koja napušta život u predgrađu da bi evocirala uspomene iz prošlosti sa svojim dečkom sa koledža. Za nekoliko dana startuje i treća sezona serije „Ubiti Iv“, a gost u jednoj epizodi je i naš glumac Predrag Bjelac.

foto: HBO

Kurir / M. V.

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track