BAS GITARISTA AKOŠ FORGAČ: Njujork je opusteo, morao sam da se vratim u Suboticu
Foto: Noah Wilson

Ispovest

BAS GITARISTA AKOŠ FORGAČ: Njujork je opusteo, morao sam da se vratim u Suboticu

Pop kultura -

Viša sila Muzičar, koji je diplomirao na Berkliju, govori kako je pandemija koronavirusa zaustavila život

Bas gitarista Akoš Forgač iz Subotice, jedan od balkanskih stipendista čuvenog koledža Berkli u Bostonu, zbog pandemije koronavirusa vratio se u Srbiju, a za Kurir otkriva zašto je tako odlučio.

- Otkazani su mi koncerti, turneje i studijska snimanja u Njujorku. Trenutno sam u Subotici. Njujork je najviše pogođen grad u Americi. Moji prijatelji i kolege koji su ostali tamo veoma su zabrinuti za svoju egzistenciju i zdravlje. Jedini mogući prihodi su kućna snimanja raznih projekata ili držanje časova preko interneta. Skoro svako ima nekog poznanika koji je zaražen.

Alan Meril, autor pesme „I Love Rock ‚n‘ Roll“, s kojim sam više puta svirao, isto je, nažalost, izgubio borbu protiv korone. Samo neophodne prodavnice hrane rade, slično kao kod nas. Grad koji nikad nije spavao sada izgleda avetinjski pust - objašnjava umetnik, koji je odlučio da se preseli u Njujork nakon studija.

- Davne 2008. godine Vladimir Samardžić, renomirani bas gitarista iz Novog Sada, držao je muzičku radionicu u Subotici. On je isto završio Berkli, pa sam od njega prvi put i čuo za taj koledž. Tri godine kasnije otišao sam na audiciju u Beograd. Primljen sam sa veoma povoljnom stipendijom. Studije traju četiri godine, a završio sam ih za tri - objašnjava gitarista.

Akoš Forgač u Njujorku radi kao gitarista, producent i kompozitor. - Sarađujem kao gitarista sa Džejmsom Džej Ti Tejlorom (dobitnik nagrade Gremi - Kuća slavnih), koji je bio pevač grupe Kul end d geng, Džodžom Majerom, poznatim njujorškim dram en bejs bubnjarem, klavijaturistom Džonijem Jangom, dobitnikom nagrade Emi... Izdvojio bih saradnju sa bendom San bitz, s kojim sam snimio dva albuma. Jedna od pesama na kojoj sam učestvovao bila je deseta na kineskoj top-listi 2015. godine.

Akoš želi da se vrati za Ameriku kada prođe epidemija. - Sada radim na svom singlu, koji će biti fuzija stilova, impresija u životu u Njujorku - zaključuje muzičar.

Nostalgičan

Voleo bih da nastupam u Srbiji

Kao i sve naše ljude, i Akoša muči nostalgija. - Pre studija, dok sam bio u Subotici, imao sam svoj bend Birdlend prodžekt. Imali smo priliku da sviramo na Nišvilu i Džezik festivalu u mojoj rodnoj Subotici. Voleo bih da opet nastupim i kod nas - kaže muzičar.

Kurir / Ljubomir Radanov

Foto: Noah Wilson

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track