REDITELJ VEĆ PRVOG DANA NAPRAVIO GREŠKU: Šotra ađutantu dao pogrešnu uniformu
Foto: Promo

Verovali ili ne

REDITELJ VEĆ PRVOG DANA NAPRAVIO GREŠKU: Šotra ađutantu dao pogrešnu uniformu

Pop kultura -

I najbolji pokleknu: Divizijski general Jevrem Damjanović, kog igra Miki Krstović, predstavljen je kao kapetan, a zanimljivo je da je glumčeva supruga Ivanka kostimograf filma i serije „Kralj“

Snimanje serije i filma „Kralj“ u režiji Zdravka Šotre po romanu Vuka Draškovića počelo je u Belom dvoru u Beogradu, a već prvog dana ekipi se potkrala greška.

Maršal dvora i ađutant, kasnije divizijski general, Jevrem Damjanović predstavljen je kao kapetan. On je 1918. godine imao čin pukovnika. Damjanović nije bio pešadijski nego artiljerijski oficir, te je boja kragne na njegovoj uniformi crna, a ne crvena, što je boja pešadije. Ađutant mora da nosi monogram vladaoca, što je 1918. bio kralj Petar.

Popravni u montaži

Zanimljivo je da ulogu Jevrema Damjanovića igra Miodrag Miki Krstović, čija je supruga Ivanka kostimograf filma i serije „Kralj“. Greška s pogrešnom uniformom ipak može da se popravi još u montaži.

Miki Krstović, ako ćemo da tražimo dlaku u jajetu, ne odgovara za ovu ulogu ni po godinama. Reditelj je u glumačku podelu stavio Andriju Kuzmanović za Petra Živkovića, tako da bi bilo bolje da su izabrali Nebojšu Dugalića, jer je on malo mlađi od Mikija Krstovića, a u stvarnosti je Petar Živković stariji od Jevrema Damjanovića.

Serija od 15 epizoda, prema kojoj će nastati i film „Kralj“, zamišljena je kao filmska biografija kralja Aleksandra I Karađorđevića i predstavlja ekranizaciju romana „Aleksandar od Jugoslavije“ Vuka Draškovića.

Zbog vanrednog stanja usled pandemije koronavirusa, prva klapa je odložena za više od dva meseca. Čim je ono ukinuto, a Filmski centar Srbije, producenti i Institut za javno zdravlje „Batut“ usaglasili mere i preporuke za bezbedno snimanje u uslovima povišenog rizika od zaraze, stvoreni su svi preduslovi da snimanje počne.

Zadovoljan

Reditelj i scenarista Zdravko Šotra prvog dana nije krio zadovoljstvo što radi jedan ovakav projekat. - Potrebno je ljudima dati informacije o jednom čoveku i događajima o kojima se slabo zna. Svi imaju mišljenje o Aleksandru, ali imaju malo znanja i informacija. To je važan deo naše istorije. Mislim da će ova serija i film bar donekle povratiti neku sliku o njemu. Ono što je Vuk dao za ovaj projekat nije nikakva glorifikacija Aleksandra, on je prikazan kao čovek sa svim svojim slabostima i vrlinama koje je imao - rekao je Šotra.

Greške u Šotrinim filmovima

Lajanje na zvezde

Sveti Sava u SFRJ

Radnja filma „Lajanje na zvezde“ odvija se 1963, u vreme SFRJ i Tita, a u gimnaziji koju pohađaju našu junaci je slika Svetog Save. Za vreme Tita teško da je to bilo moguće.

Pljačka Trećeg rajha

Zamenili imena

Kada su se Kalauz (Dragan Nikolić) i Glavonja (Nikola Đuričko) selili u Nemačku da „rade“, dobili su lažna dokumenta. Na predaju lažnih papira Đurička predstavljaju kao Volgana Mozera, a Nikolića kao Helmuta Kelnera. Kasnije tokom celog filma Đurička oslovljavaju sa Helmut, a Nikolića kao Volgana.

Boj na Kosovu

Traktor i Turčin koji gine 17 puta

„Boj na Kosovu“ ima nekoliko grešaka. U početnim kadrovima filma Žarko Laušević kao Miloš Obilić jaše na konju, a iza njega se vidi traktor. Lovci na filmske greške primetili su „Turčina“ koji gine čak 17 puta i nekoliko statista sa obe strane u farmerkama, trenerkama i patikama.

Zona Zamfirova

Manulaćev sako

Ljubavnu priču Zone Zamfirove i Maneta videlo je preko milion ljudi u srpskim bioskopima, a nekima od njih nije promaklo da se u nekoliko scena vide prozori s roletnama na kućama koje nisu postojale u tom periodu. Kad se šeta po čaršiji sa Zone, jedan od najsimpatičnijih likova Manulać malo nosi sako, a malo ne.

LJUBOMIR RADANOV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track