PROŠLO JE 12 GODINA OD SMRTI ŠABANA BAJRAMOVIĆA: Nastupao širom SVETA, a ovo je napravljeno njemu u čast!
Foto: Printscreen

SEĆANJE

PROŠLO JE 12 GODINA OD SMRTI ŠABANA BAJRAMOVIĆA: Nastupao širom SVETA, a ovo je napravljeno njemu u čast!

Pop kultura -

Danas se navršava 12 godina od smrti Šabana Bajramovića, jedne od najvećih legendi romske muzike, koga je ugledni američki magazin Time uvrstio među deset najvećih bluz pevača na svetu, saopštili su iz organizacije Nišvil festivala.

Prema mišljenju mnogih, Šaban je s pravom nosio titulu "Kralj romske muzike", a njegovo izvođenje pesme "Đelem Đelem" izabrano je za himnu Roma.

foto: Youtube Printscreen

Na inicijativu direktora Nišville jaž festivala Ivana Blagojevića 2010. godine u Nišu je, na obodu amfiteatra na nišavskom keju, otkriven spomenik Šabanu Bajramoviću (rad akademskog vajara Vlade Ašanina) čije su podizanje pomogli Šabanovi prijatelji, saradnici i pre svega poštovaoci ovog velikog umetnika. Inače, jedini zajednički nastup kralja i kraljice romske muzike Šabana Bajramovića i Esme Redžepove - dogodio se upravo na Nišvilu. Deo stalne postavke Nišville jaž muzeja u niškoj Tvrđavi je i spomen soba Šabana Bajramovića.

I ove godine, Nišville jaž festival organizovaće 11. i 12. avgusta uvodni "hommage" program "Prijatelji Šabanu", koji je već deceniju stalni segment festivala. U čast Šaban Bajramovića, danas će na Nišville internet televiziji u više navrata (prvi put u 14:00) biti emitovan snimak koncerta "Prijatelji Šabanu" održanog u Sava Centru 2008. godine.

Bajramović je nastupao širom Evrope, Amerike i Azije - više puta je išao u Indiju na lične pozive Džavaharlala Nehrua i Indire Gandi, napisao je oko 700 pesama i objavio dvadesetak albuma i pedeset singl ploča. Samo jedan od primera kakav je status imao u svetskim razmerama je i tekst objavljen neposredno posle Bajramovićeve smrti, u londonskom "Guardianu", a čiji je autor Garth Cartwright.

foto: Printscreen Kurir TV

Kurir.rs/K.Đ/Tanjug, Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track