SVAĐA ZBOG MIROSLAVLJEVOG JEVANĐELJA: Ministar kulture i Nikola Kusovac u sukobu zbog kulturne politike!
Foto: Beta Dragan Gojić, (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Darimir Banda/DS

tema dana

SVAĐA ZBOG MIROSLAVLJEVOG JEVANĐELJA: Ministar kulture i Nikola Kusovac u sukobu zbog kulturne politike!

Pop kultura -

Pitanje je dana kad će se iz Rusije u Srbiju vratiti 166. stranica Miroslavljevog jevanđelja, jedina koja nedostaje u najstarijem sačuvanom srpskom rukopisu na ćirilici.

Ruska duma je ratifikovala sporazum o razmeni umetničkih dela sa Srbijom, a krajem godine ruski predsednik Vladimir Putin stiže u Srbiju i očekuje se da donese u Beograd istrgnutu stranicu. Zauzvrat će u Moskvu poneti sedam slika Nikolaja Reriha koje se od međuratnog perioda nalaze u depou Narodnog muzeja.

- Te slike u depou nisu naše i nikada nisu izlagane, te se nadam da će do razmene ipak doći - izjavio je Vladan Vukosavljević.

foto: Damir Dervišagić

Međutim, za Nikolu Kusovca, dugogodišnjeg kustosa Narodnog muzeja, ova naizgled fer razmena je veoma štetna. Srbija, naime, daje nešto svoje da bi dobila nešto svoje. On je šokiran neznanjem ministra jer je lično i postavio Reriha u Narodnom muzeju. - Moje mišljenje je da je razmena besmislica i da je na našu štetu. Zašto je na našu štetu? Zato što list ionako pripada nama, a slike smo dobili kao rusku zahvalnost nama za sve što je učinjeno između dva svetska rata - kaže Kusovac za Kurir TV i dodaje:

foto: Dragana Udovičić

- Pre svega, treba razjasniti dve stvari. Prvo, Miroslavljevo jevanđelje ne postoji, jer postoji samo četiri priznata jevanđelja: po Mateju, Marku, Jovanu i Luki. Ovde je reč o jevanđelistaru. Drugo, 166. folija je ukradena na Hilandaru i odneta u Sankt Peterburg, gde se čuva, dok su Rerihove slike njegov lični dar Srbiji, koja je primila ruske emigrante posle Oktobarske revolucije u Rusiji. Uz sve to, ministar kulture Vladan Vukosavljević tvrdi da slike nisu naše i nikada nisu bile izlagane.

foto: Dragan Kadić

Kusovac smatra da je ovaj potez loš, jer će onda i drugi slične stvari potraživati od Narodnog muzeja. - Ova najavljena razmena je i opasna jer se stvara presedan da se nešto što pripada Srbiji sada poklanja na konto teze o vraćanju. Izrael već traži kolekciju Eriha Šlomovića od Srbije, Italija traži umetnine koje smo dobili na konto ratnih reparacija, a i između bivših jugoslovenskih republika ima mnogo potraživanja - smatra Kusovac i naglašava da dajemo lažni argument onima koji bi da uzmu ono što im ne pripada.

Kurir.rs/ Ljubiša Ivanović, foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja