SRAMNA UCENA! PRIZNAJTE  KOSOVO, PA DOLAZIM NA OKTOBARSKI SALON: Petrit Halilaj pokušao da uslovi organizatore izložbe!
Foto: Shutterstock

PRITISAK

SRAMNA UCENA! PRIZNAJTE KOSOVO, PA DOLAZIM NA OKTOBARSKI SALON: Petrit Halilaj pokušao da uslovi organizatore izložbe!

Pop kultura -

Umetnik sa Kosova i Metohije Petrit Halilaj pravi sebi publicitet i pokušava da svoje povlačenje učešća sa 58. Oktobarskog salona u Beogradu da predstavi u stranim medijima kao veliki skandal.

Međutim, ovim potezom samo šteti sebi. Naime, on je pre nekoliko dana objavio otvoreno pismo, objavljeno u Artnetu, gde tvrdi da organizatori Oktobarskog salona najpre u maju nisu pomenuli tzv. R. Kosovo uz njegovo ime u zvaničnom saopštenju, dok su pored imena drugih učesnika bile navedene i njihove zemlje.

Kada je zatražio ispravku, dodata je zvezdica (fusnota), ali Halilaj time nije bio zadovoljan, jer smatra da se time "ponavlja odbijanje Srbije da prizna Kosovo kao nezavisnu državu".

KCB je, kako je dodao, kasnije uklonio navode o zemljama porekla pored imena svih učesnika, ali je on, i pored toga, odlučio da se povuče sa izložbe "Sanjari" koju su osmislili kustosi Ilirija Marota i Andrea Baćin.

foto: Shutterstock

Oktobarski salon, popularno Beogradsko bijenale, služi pre svega da umetnici predstave kustosima i kolekcionarima iz celog sveta svoj rad, a na njemu najmanje ima mesta za politiku. Aleksandar Ilić v.d. direktor Kulturnog centra Beograda povodom objavljivanja otvorenog pisma Petrita Halilaja izjavio je za Kurir: - Insistiranjem da se Kosovo potpiše kao zemlja porekla umetnika je grubo kršenje Međunarodnog prava i politike gde se Kosovo i Metohija mogu jedino potpisati kao neodvojivi deo Republike Srbije koja ne priznaje nezavisnost naše južne pokrajine.

Treba naglasiti da organizatori nisu ni u jednom trenutku osporavali rad pomenutog umetnika niti uticali bilo kako da se umetnik ne oseća manje prihvaćenim, šta više, bio je i više nego dobrodošao u Beograd. Kulturni centar Beograda nema nameru da uskraćuje bilo kakva prava umetnicima bez obzira na njihovo preklo.

foto: Vladimir Čurbilo

Oktobarski salon trebalo da bude otvoren 16. oktobra, a prema ranijoj najavi, predstavio bi radove više od 50 umetnika iz dvadesetak zemalja.

Kurir, Foto: shooterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track