SRPSKI KRALJEVI I KRALJICE! Samostalna izložba portreta Andrije Drežnjaka uvodi nas u začarani krug SREDNJEG VEKA!
Foto: Katalog GNM

12 portreta rađenih u uljanoj tehnici

SRPSKI KRALJEVI I KRALJICE! Samostalna izložba portreta Andrije Drežnjaka uvodi nas u začarani krug SREDNJEG VEKA!

Pop kultura -

U Vranju će u petak, u maloj sali Galerije Narodnog muzeja, bitie otvorena samostalna izložba portreta pod nazivom ''Kraljevi i kraljice'' Andrije Drežnjaka, slikara iz Kruševca.

foto: Katalog GNM

Izložba obuhvata 12 portreta rađenih u uljanoj tehnici na lesonitu, a svako delo prate tekstovi sa istorijskim podacima iz života oslikanih vladarskih parova. Predstavljeni su Mrnjavčevići, Hrebeljanovići, Nemanjići, Kotromanići... Autor je rođen 1985. godine u Kruševcu, poreklom je Hercegovac. Živeo je u Trsteniku pre nego što se preselio u Niš zbog studija na Pravnom fakultetu. Počinje da se aktivnije bavi slikanjem pre tri godine, a trenutno živi u Vranju.

foto: Katalog GNM

Prema rečima Miće Veselinovića Tarskog, slikara i autora teksta u katalogu koji prati izložbu '' Andrija Drežnjak nas portretima kraljeva i kraljica, uvodi u začarani krug srednjeg veka, i podseća, na uglavnom zaboravljene velmože iz naše istorije.

-Portreti su izražajni, čini nam se da su baš tako izgledali...Sve je rađeno pedantno, studiozno, tehnički doterano. Pažnju privlači i odevanje kraljeva i krljica, tako da nas je umetnik, detaljima ubedio da se na srpskim dvorovima nosila odeća, krune, oružje, nakit, ukrasi i drugo, baš tako kako je prikazano...''Portreti kraljeva i kraljica srpskih, iz srednjeg veka, koje oslikava Andrija Drežnjak, su nešto što se retko koji slikar usudio da radi,pogotovo što su prvi put predstavljene i kraljice.Ovi radovi su začajni i po tome da nas podsete na istoriju koju često zaboravljamo.Značajan i za neke udžbenike, ilustracije, stripove u krajnjoj liniji i za kompjuterske animacije....- zapisao je Veselinović ''

foto: Katalog GNM

Izložba ''Kraljevi i kraljice'' će biti otvorena, u petak, 7. avgusta, u 19 sati, a posetioci će uz poštovanje epidemioloških mera zaštite, do 25. avgusta moći da pogledaju izložbu. U prostoriji ne sme biti više od 10 posetilaca. Zbog postojećeg epidemiološkog stanja uvedena su dežurstva zaposlenih u Galeriji Narodnog muzeja Vranje, saopštavaju nadležni.

(Kurir.rs / T.S./ Foto:Katalog GNM)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track