PRIJATELJI ISPUNILI POSLEDNJU ŽELJU ARSENA DEDIĆA! Gabi Novak: Njegov opus će uvek ostati značajan u našem društvu!
Foto: Beta

peta godišnjica od smrti

PRIJATELJI ISPUNILI POSLEDNJU ŽELJU ARSENA DEDIĆA! Gabi Novak: Njegov opus će uvek ostati značajan u našem društvu!

Pop kultura -

Najveći jugoslovenski šansonjer Arsen Dedić preminuo je 17. avgusta 2015. u 78. godini, živeo je u Zagrebu, ali svoj rodni grad Šibenik nikad nije zaboravio. I Šibenčani su ponosni što veliki muzičar potiče iz njihovog mesta, a za petu godišnjicu smrti objavljena je njegova velika biografija "Čovek kao on" autora Zlatka Gala.

Zapisi

- Arsena sam poznavao godinama i pisao beleške za barem deset njegovih albuma, radio gomile intervjua i družio se s njim. Tako se s vremenom taložilo i moje poznavanje njega kao čoveka i umetnika - rekao je Gal na predstavljanju knjige o Arsenu, a objavila je Hina.

foto: Printsreen

U uvodu biografije Gal je podsetio kako je pre deceniju i po Arsen imao ideju da objavi knjigu s notnim zapisima 50 svojih pesama, a da upravo on, kao muzički kritičar, napiše biografiju. - Nismo uspeli to da napravimo. Knjigom sam pokušao da vratim taj dug - kaže autor. Uz Galove osvrte na Arsenove albume i najznačajnije koncerte, ova biografija nudi dubinski uvid u fenomen jedinstvenog pevača, kantautora, muzičara i pesnika, niz biografskih podataka najuže vezanih uz Arsenov umetnički opus i delove brojnih Dedićevih intervjua, autobiografskih tekstova...

foto: Aleksandar Jovanović Cile

- Verujem da je Gal objedinio sve njegove karakteristike i sve što je u životu dao. Njegov opus će uvek ostati vredan i značajan u našem društvu - kazala je pevačica Gabi Novak, Arsenova supruga.

Komšija Mišo Kovač

Arsen Dedić je rođen u Šibeniku 1938. godine, a preminuo u Zagrebu 2015. godine. Rodna kuća velikog pesnika i dalje nije prodata i nalazi se u Ulici Nikole Tesle, ista je kao i kad je šansonjer bio dete. U Teslinoj ulici, pored Arsena, odrasli su i Mišo Kovač i Vice Vukov. Oni su živeli na svega pedesetak metara udaljenosti. - Mišo i Arsen su se družili kao klinci. Nisu stigli da snime spot za duet, a planirali su. Kovač je rekao da čeka Arsena da prikupi pare i dođe u Split da to urade - prisećaju se prijatelji porodice Dedić, koji nam otkrivaju da su od poznatih u Šibeniku viđali Zdravka Čolića i Milenu Dravić, koja je dolazila preko leta.

Male tajne: Pravo ime Arsenije

Arsen Dedić sahranjen je gotovo u tajnosti. Supruga velikog pevača Gabi želela je da Arsena isprati u miru. Veliki umetnik rado je dolazio i u Beograd, u kom i danas živi njegov rođeni brat, slikar Milutin Dedić. On je jednom prilikom za Kurir otkrio da mu je kršteno ime zapravo Arsenije.

Kurir/ Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja