SRPSKI VAJNSTIN: Glumicu silovao poznati producent
Foto: Shutterstock, Screenshot

SKANDAL TRESE FILMSKU INDUSTRIJU

SRPSKI VAJNSTIN: Glumicu silovao poznati producent

Pop kultura -

Nije jedini, nekoliko kolega uslovljava angažovanje glumica seksom. Podržavam Danijelu i nadam se da će smoći snage da javno kaže ime, poručuje producent Maksa Ćatović.

Danijela Štajnfeld prva je glumica u Srbiji koja je otkrila da ju je silovao moćnik iz srpske filmske industrije!

Podrška talentovanoj glumici iz Ruskog Krstura stižu od kolega, a u filmskim krugovima najčešće se kao zlostavljač pominje jedan poznati filmski producent. Danijela se užasna situacija, kako saznajemo, dogodila na početku karijere. Lepa Mariola iz filma „Ivkova slava“ trenutno živi u Njujorku, a diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2008. godine u klasi profesora Dragana Petrovića.

Poverila se laptopu

Danijela se juče oglasila preko Instagrama i zahvalila svima na podršci, a i dalje nije želela da otkrije ime silovatelja.

foto: Velja Lukić

- Posle silovanja poveravala sam se jedino svom laptopu. Snimala sam male video-zapise, koji su na kraju završili u dokumentarcu. Oni su danas jedan dragoceni testament, jer pokazuju kako se žrtva ponaša nakon zlostavljanja. Shvatila sam da kad govorim o tome, zapravo mogu da počnem ponovo da budem dobro. To je isceljenje. Bilo je to veliko otkriće za mene. Nasilnici su naši susedi, profesori, šefovi, članovi porodice i dok mi kao društvo zaista to ne prihvatimo, nećemo nigde stići - rekla je glumica na promociji svog ostvarenja u Sarajevu.

Snimila poruku nakon silovanja U svom dokumentarcu Danijela otkrila strašnu priču
Snimila poruku nakon silovanja U svom dokumentarcu Danijela otkrila strašnu pričufoto: Privatna Arhiva

O temi, koja je s pravom uzburkala Srbiju, za Kurir govori producent Maksa Ćatović.

foto: Dragana Udovičić

- Grozno je da neko koristi svoju poziciju u poslu da bi došao do žene. To je za muškarca najgora moguća osobina. Nažalost, Vajnstina (čuveni producent koji je zlostavljao mnoge poznate glumice, op. aut.) ima i kod nas a ne samo u Americi. A te priče kruže za još nekoliko kolega. Oni uslovljavaju agažovanje glumica ili ženskih članova ekipe seksom. Podržavam mladu glumicu i nadam se da će smoći snage da javno kaže ime. Nema razloga da ga štiti - kaže Ćatović.

Istog je mišljenja i glumac Saša Pantić.

- Treba žena da kaže ime. Sumnjam da će svi iz branše stati na njenu stranu. Gori su ovi što ćute, a znali su da se to njoj desilo. Podržavam je. Danijela je vrhunska glumica i želim joj da istraje do kraja. Doći će vreme kad će takvi koji to rade i da odgovaraju. Moja ćerka je na trećoj godini glume, a da se njoj tako nešto desi, ja bih ga odrobijao - poručuje Pantić, u čijoj seriji je igrala i Danijela.

I Eva Ras kaže da joj je žao mlade koleginice.

foto: Marina Lopičić

- Mislim da to nije svojstveno našem glumačkom svetu, već svakoj profesiji. Muškarci napadaju žene. Neke uspeju da se odbrane, a neke ne. Mene su zvali divljakuša, tako da nije dolazilo u obzir da me siluje. Kada sam imala 20 godina i čovek me pita da plešemo, ja sam rekla može ako ćeš da me oženiš. Tako sam se ja tri puta udavala. Danijela je prekrasna žena i žao mi je što joj se to desilo. Verujem da nije htela ni da obelodani, već se to spontano desilo. Niko ne voli da bude na taj način u centru pažnje. Naravno da sam na njenoj strani, ali volela bih da joj se dešavaju lepe stvari u profesije i velike uloge posle toga - pojašnjava glumica.

Baza joj Njujork

Danijela je posle angažmana u „Ivkovoj slavi“ imala nekoliko zapaženih uloga i u popularnim domaćim serijama „Vratiće se rode“, „Ranjeni orao“ i „Ono kao ljubav“, ali je i nosila je repertoar Beogradskog dramskog pozorišta. Danijela je u Americi kao svoju bazu izabrala Njujork. Uspela je da snimi nekoliko reklama, ali i da odigra glavnu ulogu u filmu „Cash Only“. Publika je ovo ostvarenje mogla da vidi na Festu.

Bivši ministar

BRANISLAV LEČIĆ: NEKA POKRENE SUDSKI PROCES

foto: Filip Plavčić

Bivši ministar kulture Branislav Lečić smatra da ceo slučaj mora da dobije sudski epilog.

- Stvar mora biti dokazana i treba da se pokrene sudski proces. Sve što je doživela mlada koleginica je nedostojno i spada pod neku vrstu mobinga - kaže Lečić.

Zločin i kazna

KO JE VAJNSTIN

foto: Profimedia

Harvi Vajnstin je poznati holivudski producent koji je u martu osuđen na 23 godine zatvora zbog silovanja. On je proglašen krivim za silovanje glumice Džesike Man i prisiljavanje na oralni seks svoje bivše asistentkinje Mirjam Halej.

Tužno

MILOSAVLJEVIĆ: SILOVATELJ MOŽE PROĆI NEKAŽNJENO

foto: Zorana Jevtić

Za silovanje je propisana kazna od pet do 12 godina zatvora, a za teže oblike od pet do 15. Advokat Nebojša Milosavljević smatra da su male šanse da silovatelj bude kažnjen.

- Moguće da će tužilac reagovati i bez njene prijave. Delo silovanja ne zastareva, ali samo ukoliko postoje relevantni dokazi, lekarski izveštaj i svedoci. Silovanje se teško dokazuje posle toliko vreme i obično silovatelji prolaze nekažnjeno - kaže on.

Strašne reči silovatelja glumici

„NE STAVLJAM GA U NEKU KOJU NE POŠTUJEM“

Danijela Štajfeld se nakon povratka u Srbiji suočila sa svojim silovateljem, a razgovor je tajno snimila i prikazala u dokumentarcu „Zaceli me“. To je najpotresniji deo filma. Nakon što ga pita seća li se da je plakala i da nije želela da ostane nasamo s njim, da se osećala ugroženo, da je govorila „ne“, on joj je odgovorio:

- Mogu da razumem, ali to je velika greška! Moje iskazivanje nežnosti nije izraz nepoštovanja, to je tvoje dostignuće! To je za čast, a ne za osećaj ugroženosti. Iskreno ti govorim. Kao da bih stavio svoj ku*ac u neku koju ne poštujem?! Da ponižavam, da potcenjujem? Naprotiv, to radim sa osobom koja zaslužuje moju naklonost! Imaš li pojma ko sam ja?

Kurir.rs/ Lj. Stanišić - Lj. Radanov/ Foto: Shutterstock, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track