LJILJANA BLAGOJEVIĆ: Nisam još za penziju, a uloga Vase Železnove pisaće se crvenim slovom u mojoj biografiji!
Foto: Narodno pozorište / Željko Jovanović

Nije kraj

LJILJANA BLAGOJEVIĆ: Nisam još za penziju, a uloga Vase Železnove pisaće se crvenim slovom u mojoj biografiji!

Pop kultura -

"Vasa Železnova i drugi", drama slavnog ruskog pisca Maksima Gorkog (začetnika socijalističkog realizma u sovjetskoj književnosti), originalno objavljena 1910, posle 82 godine ponovo će biti izvedena u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Gorki se vraća naredne srede na scenu nacionalnog teatra u adaptaciji i režiji Zlatka Svibena, gosta iz Zagreba, a glavna uloga poverena je Ljiljani Blagojević.

- Napravili smo omaž velikom piscu i jedan ansambl predstava koji priliči Narodnom pozorištu. Rad je bio jako težak i dugotrajan. Želim da zahvalim svim kolegama koji su se sa mnom probijali kroz ovaj materijal koji nije nimalo lak. Igrati glavnu ulogu velika je odgovornost prema velikoj Ljiljani Krstić, koja je odigrala tu rolu briljantno. Mislim da je Vasa Železnova crveno slovo u biografiji svake glumice. Ona je mnogo mlađa od mene i potrebna je glumačka zrelost da se ona iznese i uradi - rekla je Blagojevića i dodala da je predstava pravo pozorište.

foto: Narodno pozorište / Željko Jovanović

Ona se na konferenciji za medije već ogradila da se ovaj izuzetno nepopularan komad neće dopasti svima. - Predstavu ovog tipa ne može svako pozorište da iznese - poručila je glumica. Ljiljana po godinama ima uslov za penziju, ali ćemo je još dugo gledati na sceni. - Ne razmišljam o tome, već samo o premijeri - rekla je Blagojevićeva. Osnovu komada čini druga verzija "Vase Železnove" Maksima Gorkog iz 1935. godine, dok adaptacija sadrži i dramatizovane delove iz njegovog romana "Delo Artamonovih", prizore i lica iz prve verzije "Vase Železnove" (Mati), međuigru i lica iz "Pesme o Sokolu" i epilog, takođe prema romanu Gorkog - "Foma Gordejev".

foto: Narodno pozorište / Željko Jovanović

Za ovaj naslov vezuju se i dve zanimljivosti: Rada Đuričin igrala je u istoimenoj u predstavi Jugoslovenskog dramskoj 1976. godine, a beogradska publika videće je ponovo, posle četrdeset četiri godine, u Svibenovoj predstavi u nacionalnom teatru. A kada je o JDP reč, ova kuća je svojevremeno često na repertoar postavljala dela Maksima Gorkog ("Jegor Buličov", "Varvari", "Na dnu").

Problemi: Zbog serija mnogi napustili ekipu

Reditelj Zlatko Sviban je za predstavu okupio više od 20 glumaca, ali su proces pre premijere napustili Miodrag Krivokapić, Hadži Nenad Maričić, Katarina Žutić, Vjera Mujović, Vanja Ejdus. - Glumci snimaju serije i filmove - objasnila je promene upravnica Ivana Vujić. U autorskoj ekipi su Slavenka Milovanović (dramaturg), Miodrag Tabački (scenograf), Irena Dragović i Ana Krstajić (kompozitori), Katarina Grčić (kostimograf), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Tamara Antonijević (scenski pokret).

Kurir/ Foto: Željko Jovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track